Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, kupiłem rower procaliber 8 - oryginalnie ma on z przodu zębatkę 30T (korba E*thirteen Helix) , wg. specyfikacji można dam włożyć 34t z linią 55mm.

Oryginalna zębatka E*thirteen Helix kosztuje ok 350zł, zastanawiam się czy czegoś tańszego dobrej jakości nie kupiłbym z Aliexpress albo innego miejsca. Nie jestem na bieżąco z nowymi "technologiami" w MTB i to mój pierwszy napęd 1x12 - więc nie wiem jaka zębatka będzie pasowała. W aukcjach na alie podawany jest offset a nie linia łańcucha, do tego nie wiem jaki sposób montażu powinienem wybrać.

Moglibyście coś polecić?

Edytowane przez Szuwar333
Napisano

Mam korbę E13 XCX Race, więc nieco podobną do Helixa. Ramę mam boost. Mierząc suwmiarką od osi ramy - ząbki zębatki są w odległości 55mm. Moja zębatka UL ma 5mm offsetu. 

Dałbym sobie rękę uciąć, że potrzebujesz po prostu zębatki e13 z mocowaniem DM i offsetem 5mm, ALE w sklepach jest dopisek, że moja zębatka nie jest kompatybilna z korbami helix! :o

Także tak: weź suwmiarkę i zmierz sobie odległości od środka ramy do obecnej linii zębatki. Zmierz też odległość od środka ramy do osi styku zębatki z ramieniem korby. Odejmując te dwie wartości dowiesz się jaki masz obecnie offset i jakiego szukasz. Pozostanie szukanie zębatki z mocowaniem pod Helix z konkretnym offsetem.