Szuwar333 Napisano Czwartek o 10:28 Napisano Czwartek o 10:28 (edytowane) Hej, kupiłem rower procaliber 8 - oryginalnie ma on z przodu zębatkę 30T (korba E*thirteen Helix) , wg. specyfikacji można dam włożyć 34t z linią 55mm. Oryginalna zębatka E*thirteen Helix kosztuje ok 350zł, zastanawiam się czy czegoś tańszego dobrej jakości nie kupiłbym z Aliexpress albo innego miejsca. Nie jestem na bieżąco z nowymi "technologiami" w MTB i to mój pierwszy napęd 1x12 - więc nie wiem jaka zębatka będzie pasowała. W aukcjach na alie podawany jest offset a nie linia łańcucha, do tego nie wiem jaki sposób montażu powinienem wybrać. Moglibyście coś polecić? Edytowane Czwartek o 10:31 przez Szuwar333 Cytuj
cervandes Napisano Piątek o 07:24 Napisano Piątek o 07:24 Mam korbę E13 XCX Race, więc nieco podobną do Helixa. Ramę mam boost. Mierząc suwmiarką od osi ramy - ząbki zębatki są w odległości 55mm. Moja zębatka UL ma 5mm offsetu. Dałbym sobie rękę uciąć, że potrzebujesz po prostu zębatki e13 z mocowaniem DM i offsetem 5mm, ALE w sklepach jest dopisek, że moja zębatka nie jest kompatybilna z korbami helix! Także tak: weź suwmiarkę i zmierz sobie odległości od środka ramy do obecnej linii zębatki. Zmierz też odległość od środka ramy do osi styku zębatki z ramieniem korby. Odejmując te dwie wartości dowiesz się jaki masz obecnie offset i jakiego szukasz. Pozostanie szukanie zębatki z mocowaniem pod Helix z konkretnym offsetem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi