szmydu Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Proszę o doradztwo odnośnie doboru rozmiaru ramy. Mam 177cm wzrostu i kalkulator na stronie trek sugeruje mi ramę w rozmiarze M/L. Natomiast w sklepie doradzono mi ramę w rozmiarze L skoro nie jeżdżę na wyścigach. Patrząc na tabeleęTreka to z moimi 177cm wpisuję się w środek przedziału M/L natomiast przedział dla L zaczyna się właśnie od 177 cm. Niestety nie mam możliwości przymierzenia roweru. Z góry dzięki za opinie Cytuj
afly Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Zdecydowanie brałbym M/L, chyba że masz jakieś zaburzone proporcje ciała? Cytuj
szmydu Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu (edytowane) Zaburzone to chyba nie . Zmierzyłem jeszcze dokładnie długość wewnętrzną nogi (patent z książką przy ścianie) i wychodzi mi 86 cm co w kalkulatorze treka powoduje propozycję rozmiaru L. Ogólnie rozmiarówka treka to: M /L - wzrost 173 - 180, dł. nogi 81 - 86 L - wzrost 177 - 188, dł. nogi 84 - 89 Więc wzrostem trafiam w środek przedziału dla M/L a długością nogi w środek przedziału dla L. Edytowane 6 godzin temu przez szmydu Cytuj
afly Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) Jeżeli masz dłuższe od standardu nogi, to tym bardziej M/L. Zakładam, że długość ramion masz do 58cm. P.S. Teoretycznie standard długości nogi przy wzroście 177cm to 83cm. Edytowane 6 godzin temu przez afly Cytuj
martinnoo Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Miałem X Calibra 9 w ramie M/L przy wzroście 175 był ideolo. Przymierzałem się wtedy do XC9 albo do Pro 6 czy też 8. Siedziałem na M/L i L w każdym z tych modeli. XC9 wygrał bo pozycja na rowerze była zdecydowanie lepsza, wygodniejsza. Natomiast w Pro miałem wrażenie jakbym kolanami uderzał o kierownicę, nawet L mi nie przypasowała. Odpowiadają konkretnie na Twoje pytanie - rozmiar ramy M/L 1 Cytuj
afly Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Osobiście nie widzę podstaw do rozmiaru L. 2 Cytuj
szmydu Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Czyli to że jestem na maksymalnej granicy długości nogi (rozmiar M/L) jest lepsza sytuacją niż bycie ma minimalnej granicy wzrostu (rozmiar L) ? Cytuj
afly Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jest @szmydu, który ma 177cm i długość nogi 86cm. Matematyka wskazuje, że jego długość tułowia to 91 cm. 1. Wzrost wskazuje na M/L 2. Długość tułowia wskazuje na M/L Chcesz pod długość nogi wybrać ramę, która będzie dla Ciebie za długa? W przypadku roweru łatwiej jest go skorygować o długość sztycy, niż w przypadku zbyt długiej ramy ratować się krótszym mostkiem (M/L ma 60mm, L ma 70mm) i przy progresywnej geometrii ramy pozbawić się "komfortu" prowadzenia (rower będzie zbyt nerwowo reagował na ruchy kierownicą). Gdybyś miał krótszą od standardu długość nogi można by myśleć nad L, a tak to nie widzę sensu. P.S. Duży plus dla Treka za zrobienie tak dokładnego stopniowania rozmiaru ram. 1 Cytuj
szmydu Napisano 30 minut temu Autor Napisano 30 minut temu Dzięki wielkie, w takim razie zamawiam M/L. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi