Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o doradztwo odnośnie doboru rozmiaru ramy. Mam 177cm wzrostu i kalkulator na stronie trek sugeruje mi ramę w rozmiarze M/L. Natomiast w sklepie doradzono mi ramę w rozmiarze L skoro nie jeżdżę na wyścigach. Patrząc na tabeleęTreka to z moimi 177cm wpisuję się w środek przedziału M/L natomiast przedział dla L zaczyna się właśnie od 177 cm. Niestety nie mam możliwości przymierzenia roweru. Z góry dzięki za opinie :)

Napisano (edytowane)

Zaburzone to chyba nie :). Zmierzyłem jeszcze dokładnie długość wewnętrzną nogi (patent z książką przy ścianie) i wychodzi mi 86 cm co w kalkulatorze treka powoduje propozycję rozmiaru L. Ogólnie rozmiarówka treka to:

M /L - wzrost 173 - 180,  dł. nogi 81 - 86

L - wzrost 177 - 188, dł. nogi 84 - 89

Więc wzrostem trafiam w środek przedziału dla M/L a długością nogi w środek przedziału dla L. 

Edytowane przez szmydu
Napisano (edytowane)

Jeżeli masz dłuższe od standardu nogi, to tym bardziej M/L.

Zakładam, że długość ramion masz do 58cm.

P.S. Teoretycznie standard długości nogi przy wzroście 177cm to 83cm.

Edytowane przez afly
Napisano

Miałem X Calibra 9 w ramie M/L przy wzroście 175 był ideolo. Przymierzałem się wtedy do XC9 albo do Pro 6 czy też 8. Siedziałem na M/L i L w każdym z tych modeli. XC9 wygrał bo pozycja na rowerze była zdecydowanie lepsza, wygodniejsza. Natomiast w Pro miałem wrażenie jakbym kolanami uderzał o kierownicę, nawet L mi nie przypasowała.

Odpowiadają konkretnie na Twoje pytanie - rozmiar ramy M/L

• +1 pomógł 1
Napisano

Czyli to że jestem na maksymalnej granicy długości nogi (rozmiar M/L)  jest lepsza sytuacją niż bycie ma minimalnej granicy wzrostu (rozmiar L) ? 

Napisano

Jest @szmydu, który ma 177cm i długość nogi 86cm. Matematyka wskazuje, że jego długość tułowia to 91 cm.

1. Wzrost wskazuje na M/L

2. Długość tułowia wskazuje na M/L

Chcesz pod długość nogi wybrać ramę, która będzie dla Ciebie za długa?
W przypadku roweru łatwiej jest go skorygować o długość sztycy, niż w przypadku zbyt długiej ramy ratować się krótszym mostkiem (M/L ma 60mm, L ma 70mm) i przy progresywnej geometrii ramy pozbawić się "komfortu" prowadzenia (rower będzie zbyt nerwowo reagował na ruchy kierownicą).

Gdybyś miał krótszą od standardu długość nogi można by myśleć nad L, a tak to nie widzę sensu.

P.S. Duży plus dla Treka za zrobienie tak dokładnego stopniowania rozmiaru ram.

• +1 pomógł 1