luker7 Napisano Środa o 13:58 Napisano Środa o 13:58 Jest sens oddawać piaste z luzami na gwarancje ? Pacjent to Shimano fh-mt410-b używany 9 miesięcy. Co tam się psuje według waszej wiedzy? Zastanawiam się czy podjąć się naprawy samemu. Na pierwszy rzut oka widzę luz pomiędzy osią a endcupem którego nie mogę zdjąć (ten wciskany , bo drugi wkręcany). Zanim będę się z tym siłować wole zapytać co tam może się psuć. Naprawiałem już wylajtowane piasty szosowe więc dałbym rade. Z drugiej strony mam inny rower, a że jestem po urlopie to mógłbym dać to na gwarancje. Cytuj
Dokumosa Napisano Środa o 14:59 Napisano Środa o 14:59 Luz jest po zamontowaniu piasty na rowerze? Po wyjęciu koła luz endcapa jest naturalny. Cytuj
Patron920 Napisano Środa o 18:08 Napisano Środa o 18:08 też próbuje to rozkminić właśnie. Z rysunku wynika, że tam są łożyska i nic się nie skręca chyba. Więc wychodzi, że to luz na łożyskach. Ktoś ma doświadczenie? Cytuj
Patron920 Napisano wczoraj o 10:41 Napisano wczoraj o 10:41 @luker7 i jak zdecydowałeś? Mam ten sam problem, ale myślę, że to na gwarancji nie przejdzie. Ja już łożyska w bębenku zmieliłem przy 1500km około. Serwis (płatny) mi je wymienił wtedy. Teraz koło zaczyna łapać lekki luz. Tu masz łopatologicznie serwis wersji fh-mt410: https://youtu.be/EpVnW11MgpU?si=PJ8uI8AKRFyUndGQ Cytuj
luker7 Napisano wczoraj o 13:07 Autor Napisano wczoraj o 13:07 (edytowane) Udało mi się zniwelować luz na kole przez dokręcenie drugiego endcupa do osi co wymaga ściągniecie tego wciskanego endcupa . luz na wciskanym endcupie względem osi widać nawet gołym okiem na wymontowanym kole ale po zmontowaniu koło nie ma luzu. Chyba piasta wchodziła ciut szerzej niż 148mm w widełki ramy i stąd ten luz na kole . Edytowane wczoraj o 13:16 przez luker7 1 Cytuj
Patron920 Napisano wczoraj o 14:27 Napisano wczoraj o 14:27 super, też muszę sprawdzić czy mi pomoże... dzięki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi