luker7 Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca Jest sens oddawać piaste z luzami na gwarancje ? Pacjent to Shimano fh-mt410-b używany 9 miesięcy. Co tam się psuje według waszej wiedzy? Zastanawiam się czy podjąć się naprawy samemu. Na pierwszy rzut oka widzę luz pomiędzy osią a endcupem którego nie mogę zdjąć (ten wciskany , bo drugi wkręcany). Zanim będę się z tym siłować wole zapytać co tam może się psuć. Naprawiałem już wylajtowane piasty szosowe więc dałbym rade. Z drugiej strony mam inny rower, a że jestem po urlopie to mógłbym dać to na gwarancje. Cytuj
Dokumosa Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca Luz jest po zamontowaniu piasty na rowerze? Po wyjęciu koła luz endcapa jest naturalny. Cytuj
Patron920 Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca też próbuje to rozkminić właśnie. Z rysunku wynika, że tam są łożyska i nic się nie skręca chyba. Więc wychodzi, że to luz na łożyskach. Ktoś ma doświadczenie? Cytuj
Patron920 Napisano 24 Lipca Napisano 24 Lipca @luker7 i jak zdecydowałeś? Mam ten sam problem, ale myślę, że to na gwarancji nie przejdzie. Ja już łożyska w bębenku zmieliłem przy 1500km około. Serwis (płatny) mi je wymienił wtedy. Teraz koło zaczyna łapać lekki luz. Tu masz łopatologicznie serwis wersji fh-mt410: https://youtu.be/EpVnW11MgpU?si=PJ8uI8AKRFyUndGQ Cytuj
luker7 Napisano 24 Lipca Autor Napisano 24 Lipca (edytowane) Udało mi się zniwelować luz na kole przez dokręcenie drugiego endcupa do osi co wymaga ściągniecie tego wciskanego endcupa . luz na wciskanym endcupie względem osi widać nawet gołym okiem na wymontowanym kole ale po zmontowaniu koło nie ma luzu. Chyba piasta wchodziła ciut szerzej niż 148mm w widełki ramy i stąd ten luz na kole . Edytowane 24 Lipca przez luker7 1 Cytuj
Patron920 Napisano 24 Lipca Napisano 24 Lipca super, też muszę sprawdzić czy mi pomoże... dzięki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi