luckytheluke Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Witam, wpadło w moje ręce koło z wolnobiegiem TDC z nietypowym rozkładem otworów (3 rozstawione w kształt Y). Narzędzi w zasadzie brak. Piszą w internetach, że można próbować ściągaczem z 2 pinami do Suntoura, ale nie do końca. Jest też metoda siłowa. No i jest klucz do wysłania z Kaliforni co zawyża koszty 2krotnie i sprawia, że na jednorazową akcję się nie opłaca. Miał ktoś może styczność, albo ma ten magiczny klucz porzyczyć/sprzedać lokalnie? pozdr luke Cytuj
Turysta05 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu @luckytheluke 3 otwory +ten czwarty poprzeczny! Zamocuj dopasowaną blachę w duże imadło i kręć kołem. Cytuj
PiotrWie Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Patrząc na zdjęcie wygląda że to się da odkręcić kluczem do wolnobiegów sprzed kilkudziesięciu lat, powinienem mieć w piwnicy wyrób rzemieślniczy sprzed ok 50 lat, jutro poszukam i zrobię zdjęcie - wykorzystuje on tylko dwa wcięcia te naprzeciw siebie , taki z czterema widzę pierwszy raz w życiu . Cytuj
PiotrWie Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) Udało mi się znaleźć od razu. Tak wygląda - powinien pasować. Skąd jesteś? Bo ja z okolic Wrocławia - to na pewno bliżej niż Kalifornia 😀. Już znalazłem że jesteś z .... Wrocławia. Ja - spod Strzelina. Napisz na priv to się jakoś umówimy. Przy okazji znalazłem zabytkowy skuwacz do łańcucha. Edytowane 10 godzin temu przez PiotrWie Cytuj
Garlock Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Sugerowałbym przed wysyłką sprawdzić wymiary tego klucza i porównać z wycięciami w wolnobiegu. Czy ta część walcowa w kluczu to fragment samego klucza, czy jakaś tulejka/nakrętka tkwiąca tylko na osi? Bo jak część klucza, to nie da się go założyć do tego wolnobiegu. Wymiary 2 zębowego klucza od Uniora są takie: https://uniortools.com/pol/product/1670-2-4-klucz-do-demontażu-kasety-zębatek-suntour?fromcat=940622#19558 Można sprawdzić, czy pasowałby ew. z drobnymi modyfikacjami Edytowane 1 godzinę temu przez Garlock Cytuj
luckytheluke Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu @Garlock ktoś się chwalił na innych forach, że tym ściągaczem do Suntoura to zdjął, ale z wymiarów, które podaje na stronie Unior wynika, że to by wymagało podpiłowania tych ząbków o jakiś milimetr. Mam zdjęcie tego klucza z wymiarami i wychodzi na to, że ten Suntour nie będzie pasować bez modyfikacji.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi