Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich mam pytanie zamierzam kupić Myk Myka, posiadam ramę z otworem 31,6 ale w przyszłości będę zmieniał na inną z otworem 30,9, czy taki adapter reduktor będzie dobrze utrzymywał sztyce w miejscu ?? 

Napisano

Montaż przez adapter wymaga większej siły przy dokręcaniu. Nie mogłem sobie poradzić jak miałem szybkozłączkę i zamieniłem na połączenie śrubowe. Po tej zmianie, sztyca siedzi sztywno, nie opada.

Napisano

Nie będzie utrzymywał. Adaptery 31,6/30,9 robi w zasadzie tylko cane creek. Jest tak gładki w środku, że sztyca zjeżdża mimo stosowania pasty do carbonu.

Niby było dobrze ale podczas długiej trasy (ponad 90km) sztyca zaczęła mi opadać, dokręcałem, dokręcałem ale jechać się nie dało. W akcie rozpaczy dowaliłem solidnie, sztyca carbonowa pękła, ale do domu dojechałem już bez poprawek. Cyklomania oddała forsę za adapter, ale za sztycę już nie.

Lepszym pomysłem będzie zakup sztycy bikeyoke - do niej w rozsądnych pieniądzach da się kupić samą zewnętrzną rurkę. (przykładowy link: https://bikeyoke.com/en/revive-divine-lower-tube/lu)
To jest kupujesz jedną sztycę, do niej rurę pod drugą średnicę i w razie potrzeby podmieniasz.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ja w 3 rowerach używam takich adapterów (typowa chińszczyzna) ze sztycami giant contact i nic nie zjeżdża, nie stosowałem żadnej pasty, same sztyce  działają prawidłowo.