Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Na razie robię rozeznanie w temacie roweru szosowego o geometrii w miarę komfortowej, nie musi być super komfortowo.

Rozstrzał na razie jest pomiędzy - kolejność losowa:

• Polygon Stratos S8X
  • Giant Defy Advanced Pro 1/ Pro 0
  • Jakiś Trek DOmane Endurance?
  • Accend Cyclone Disc Carbon 105 Di2
  • Canyon Endurace CF SLX 7 Di2

Z tego co kojarzę, to Canyon wyłącznie do sprowadzenia? Nie ma przymiarek? 

Rower powinien być co najmniej na DI2, możliwość od razu wymiany szerokości kierownicy na 38cm, bo w rozmiarze M/54-55 szerokość będzie 40cm. Chyba tylko Polygon jest na mechanicznej grupie.

Jeśli będę coś brał ze sklepu PL, to dogadam się, aby to było bez kół, bo mam swoje z innego roweru, może to pomniejszyć minimalnie cenę i zahaczyć może nawet o model wyżej, coś może nawet z Ultegra DI2. A może uda się wydrzeć Gianta Defy Pro 0 nawet z lekką dopłatą.

Co sądzicie o takiej liście? Na razie idę w Defy lub Canyon, ale jestem otwarty na innych producentów.

Napisano

Mam Defy Advanced Pro 1 z rocznika 2024. Bardzo przyjemny, wygodny rower, fabryczne koła są nawet spoko. Opony takie sobie. Wymiana kierownicy pewnie do dogadania ze sklepem, faktycznie jest 40ka. Klin sztycy lekko denerwuje, weź też pod uwagę że rura sterowa w Giantach jest niestandardowa i jeśli chodzi o mostki, to najlepiej brać coś od nich. W razie problemu z widelcem, też zostaje tylko Giant. Na plusy za to dożywotnia gwarancja i 5 letni crash replacement dla pierwszego właściciela.

Napisano

Cyclone to jednak nie endurance, Defy bardzo ciekawy rower natomiast canyon ma dla dziwną geometrię na której nie mogę się odnaleźć- choć to endurance to dla mnie zbyt nerwowy w prowadzeniu (mam tcra jakby co), nie podobał mi się na zjazdach , ale fajnie podjeżdża. Recenzje cyclona masz na road-racing.pl na YT. O Domane się nie wypowiem. Sam wybierałbym między defym a cyclonem choć to jednak inne rowery.

• +1 pomógł 1