burz Napisano 21 Czerwca Napisano 21 Czerwca Hej, dwurzędowa korba GRX FC-RX600 46/30T 2x10 współpracująca z kasetą CS-HG500-10 (11-34T) nie sprawdza się w płaskiej środkowej Polsce - mniejsza zębatka korby jest bezużyteczna. Pytanie jest takie - 30T wymienić na 34 czy na 36? I, najważniejsze, czy zębatka Tiagra FC-4700 będzie dobra do tej korby? Mocowanie jest ok, 110 mm. Cytuj
bashey_pl Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca (edytowane) Mała zębatka PCD ma 80mm. Z tiagry pasować nie będzie. Tak samo mam w w FC-RX610 2x12. Też szukam czegoś większego ale nie nic o takim rozstawie nie ma, albo jak są to niekompatybilne. Edytowane 22 Czerwca przez bashey_pl Cytuj
burz Napisano 22 Czerwca Autor Napisano 22 Czerwca Według specyfikacji tej korby (bikestacja.pl) rozstaw mocowania PCD wynosi 110 mm. Cytuj
bashey_pl Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca (edytowane) Strona Shimano mówi tak: FC GRX600 I napisane jest PCD 110/80mm. Edytowane 22 Czerwca przez bashey_pl Cytuj
burz Napisano 22 Czerwca Autor Napisano 22 Czerwca (edytowane) Tu mała tarcza i… 110. https://www.rowertour.com/p/189524/tarcza-mechanizmu-korbowego-shimano-grx-fc-rx600?gad_source=1&gad_campaignid=19815100531&gbraid=0AAAAADbda6A8gC93ZTfD7SobIXlWiy_4C&gclid=Cj0KCQjw097CBhDIARIsAJ3-nxeEC-uOgRBrBmTk_zEdzwtN8xqQVo5IN8wkBRILT2mDyr2y5wY7RtEaAv4xEALw_wcB#rozmiar-30T No ale chyba trzeba wierzyć opisowi Shimano. Niestety mnie to martwi, bo dwurzędowy napęd z tą zębatką jest w moich warunkach bezużyteczny. Edytowane 22 Czerwca przez burz Cytuj
uzurpator Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca 11 godzin temu, burz napisał: Hej, dwurzędowa korba GRX FC-RX600 46/30T 2x10 współpracująca z kasetą CS-HG500-10 (11-34T) nie sprawdza się w płaskiej środkowej Polsce - mniejsza zębatka korby jest bezużyteczna. Pytanie jest takie - 30T wymienić na 34 czy na 36? I, najważniejsze, czy zębatka Tiagra FC-4700 będzie dobra do tej korby? Mocowanie jest ok, 110 mm. Wyp* przednią przerzutkę na zbity pysk. Zębatkę N/W se założyć. Dżizas. Po co brnąć w coś, z czego nie korzystasz? 1 Cytuj
leejoonidas Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca (edytowane) Niestety ale ta mniejsza wewnętrzna zębatka ma 80mm BCD, a większa zewnętrzna 110mm. Poniżej na zdjęciu jest dostępna 34T z BCD 80mm. Jest jeszcze 32T. Edytowane 22 Czerwca przez leejoonidas Cytuj
burz Napisano 22 Czerwca Autor Napisano 22 Czerwca Alugear: Nie nadaje się do mechanizmów korbowych FC-RX610 i FC-RX600! Cytuj
uzurpator Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca Zgaduję, że jest przeznaczona do 11/12rz a RX6x0 to grupa 10 rzędowa. Cytuj
leejoonidas Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca (edytowane) Mimo wszystko ja bym spróbował to ze sobą połączyć. Rozstaw się zgadza, zęby się zgadzają, może być lekkie przesunięcie zębatki które można skorygować podkładkami pod śruby. Edytowane 22 Czerwca przez leejoonidas Cytuj
leejoonidas Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca Jak ktoś bardzo chce mieć większą zębatkę to musi zaryzykować. Z braku czegokolwiek pasującego ma w tym momencie tylko to obecne rozwiązanie. Cytuj
burz Napisano 22 Czerwca Autor Napisano 22 Czerwca 3 godziny temu, leejoonidas napisał: A skąd taki wniosek że się nie nadaje? To był cytat ze strony bike24 z tą zębatka. Cytuj
leejoonidas Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca (edytowane) Wiem, doczytałem potem. Ale to nie znaczy że ta zębatka nie będzie działać na twojej korbie. Po założeniu jej na korbę trzeba jeszcze raz ustawić przednią przerzutkę i to co napisałem wcześniej powyżej o przesunięciu, reszta jak BCD i ilość zębów zgadza się. Teraz jest tylko decyzja czy kupić ją i sprawdzić, czy marzyć o tym że fajnie byłoby gdyby zamiast 30T było 34T na wewnętrznej zębatce korby. Edytowane 22 Czerwca przez leejoonidas 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi