Miskov871 Napisano Czwartek o 17:20 Napisano Czwartek o 17:20 Cześć wszystkim! Zwracam się z prośbą o pomoc. Kupiłem rower KALKHOFF Image Lite i dopiero po zakupie zorientowałem się, że ma wyjątkowo wąski bagażnik - 100mm. I teraz pojawił się problem, bo nie jestem w stanie znaleźć na niego żadnego pasującego fotelika dziecięcego (córka ma 2.5 roku), bo wszystkie mają zakres szerokości najczęściej od 120mm. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i ma jakiś polecany model? Interesuje mnie fotelik montowany na bagażnik, bo taki wydaje mi się bardziej stabilny niż na ramę (córka jest konkretna ). Z góry dziękuję za wszelkie porady! Cytuj
ArtGD Napisano Czwartek o 18:33 Napisano Czwartek o 18:33 Czy nie lepiej kupić fotelik na pałąkach, taki jak np. Hamax Siesta? Na takim dziecko będzie miało amortyzację. 2 Cytuj
Miskov871 Napisano Czwartek o 19:04 Autor Napisano Czwartek o 19:04 Właśnie wolałbym fotelik montowany na bagażnik - miałem taki na pałąkach, ale z niego zrezygnowałem bo odnosiłem wrażenie, że dziecko nie siedziało stabilnie na nim. Nie miałem do niego pełnego zaufania. Cytuj
kazafaza Napisano Czwartek o 19:58 Napisano Czwartek o 19:58 +1 do fotelika na pałąkach. One są naprawdę porządnie testowane, szczególnie wspomniany Hamax (woziłem dzieciaki w takim) i są o wiele lepszą opcją od jakiegokolwiek fotela montowanego na bagażniku. Wiem, że niektóre mają elastomery ale i tak przenoszą one masę wstrząsów na wciąż rozwijający się kręgosłup - nie ma co ryzykować kontuzji a wręcz kalectwa. Cytuj
rambolbambol Napisano Czwartek o 20:24 Napisano Czwartek o 20:24 (edytowane) @Miskov871 Jak chcesz to cię mogę skontaktować z rodzicami, którzy zapewnili swojej teraz 10 letniej córce kalectwo kilka lat temu? Znam taką rodzinę, bo ich córka chodziła do tego samego przedszkola co mój syn. Dziewczynka teraz ma problemy z chodzeniem i bóle z uwagi na nieodwracalne zwyrodnienia kręgosłupa. Jej tata okazyjnie dowoził są do przedszkola rowerem w foteliku, który na sztywno był zamocowany na ramie. Jak sam twierdził, takie to było wygodne, bo dziecko ma na oku itd. Nie szło mu przetłumaczyć, że dziecku krzywdę robi. Jak ty jedziesz i jest dziura czy krawężnik, to jesteś w stanie zamortyzować na nogach taki wertep. Dziecko przypięte na sztywno, nie ważne ile poduszek dasz mu pod tyłek weźmie to na kręgosłup. Tak samo jest z fotelikami na bagażnik. Rób co uważasz, ale jak potem się coś dziecku stanie, to będziesz miał kogo winić. Jeśli chcesz wozić dziecko na rowerze i nie w przyczepce, to TYLKO I WYŁACZNIE fotelik na pałąkach typu Hamax. Edytowane Czwartek o 20:25 przez rambolbambol 1 Cytuj
Maciorra Napisano Czwartek o 20:26 Napisano Czwartek o 20:26 Ja też jestem za fotelikiem na pałąkach, dużo lepsza amortyzacja dla dzieciaka... 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi