Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taką korbę:

image.png.e19973a0c26d4af2f27ffeefd37c5f30.png

image.png.029268f5cd9bdb9fd4957d6844a7d29d.png

Chce ją zdemontować. Odkręcam od strony blatów imbus. Pojawia mi się gwint na korbie i nieco mniejszy gwint wewnątrz.

Ten gwint wewnętrzny jest większej średnicy niż standardowy ściągacz do zwykłych korb:

image.png.185b279e22ddd54e680d98084ca73fe2.png

Co muszę zrobić, żeby to zdemintoiwac? Może głupie pytanie, ale nie mogę sobie z tym poradzić. Jest jakiś dedykowany ściągacz?

Taki:

image.thumb.png.3f8eb5907b31691b0faf55efac0dff91.png

?

Jak sobie poradzić bez niego? Włożyć podkładkę do zwykłego?

Napisano

TL-FC10 jest opisywany jako ściągacz do korb na kwadrat więc standardowy sciągacz do korb na kwadrat powinien tam pasować do tego cues'a, TL-15 można pewnie chałupniczo czymś zastąpić, może nawet jakąś monetą. Pokaż jakieś zdjęcie jak to u Ciebie wygląda że Twój ściągacz jest za mały średnicą gwintu.

• +1 pomógł 1
Napisano

Czyli demontaż się udał, tak? Bo z opisu problemu wywnioskowałem chyba błędnie że Twój ściągacz jest za mały tym zewnętrznym dużym gwintem który najpierw wkręcamy w korbę.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Demontaż sie udał. Zewnętrzny gwint jest ok, natomiast trzpień był za mały i dorobiłem tulejkę z nakrętki 👍

Dziękuję za chęci i podpowiedź, choć sam do tego też doszedłem 😉👍

PS Ten system z łożyskami zewnętrznymi i tym mocowaniem korby jest naprawdę fajny 👍

Edytowane przez smw44199
Napisano
5 godzin temu, Rafał87 napisał:

Czyli demontaż się udał, tak? Bo z opisu problemu wywnioskowałem chyba błędnie że Twój ściągacz jest za mały tym zewnętrznym dużym gwintem który najpierw wkręcamy w korbę.

Ja tak samo wnioskowałem że gwint jest większy i dlatego ściągacz do kwadratu lub octalinka nie podejdzie.

• +1 pomógł 1