smw44199 Napisano Środa o 07:54 Napisano Środa o 07:54 Mam taką korbę: Chce ją zdemontować. Odkręcam od strony blatów imbus. Pojawia mi się gwint na korbie i nieco mniejszy gwint wewnątrz. Ten gwint wewnętrzny jest większej średnicy niż standardowy ściągacz do zwykłych korb: Co muszę zrobić, żeby to zdemintoiwac? Może głupie pytanie, ale nie mogę sobie z tym poradzić. Jest jakiś dedykowany ściągacz? Taki: ? Jak sobie poradzić bez niego? Włożyć podkładkę do zwykłego? Cytuj
KSikorski Napisano Środa o 09:21 Napisano Środa o 09:21 Od strony 29 jest opisane Twoje zagadnienie: https://si.shimano.com/en/pdfs/dm/LAFC001/DM-LAFC001-00-ENG.pdf Wg instrukcji pokazuje że potrzebujesz ściągacza TL-FC10 i nakładki TL-FC15. Wygląda na to że standardowy ściągacz do kwadratów i octalinków nie pomoże, bo oś korby ma 24mm średnicy. Cytuj
clavdivs Napisano Środa o 09:52 Napisano Środa o 09:52 Ściągacz do octalinka pomoże . Odkręcasz tylko od strony napędowej, lewe ramie jest zintegrowane z osią. Cytuj
Rafał87 Napisano Środa o 13:29 Napisano Środa o 13:29 TL-FC10 jest opisywany jako ściągacz do korb na kwadrat więc standardowy sciągacz do korb na kwadrat powinien tam pasować do tego cues'a, TL-15 można pewnie chałupniczo czymś zastąpić, może nawet jakąś monetą. Pokaż jakieś zdjęcie jak to u Ciebie wygląda że Twój ściągacz jest za mały średnicą gwintu. 1 Cytuj
smw44199 Napisano Środa o 13:54 Autor Napisano Środa o 13:54 Dokładnie tak jak piszesz, wszystko pasuje i włożona doszlifowana nakrętka jako dystans: Cytuj
Rafał87 Napisano Środa o 14:06 Napisano Środa o 14:06 Czyli demontaż się udał, tak? Bo z opisu problemu wywnioskowałem chyba błędnie że Twój ściągacz jest za mały tym zewnętrznym dużym gwintem który najpierw wkręcamy w korbę. 1 Cytuj
smw44199 Napisano Środa o 14:22 Autor Napisano Środa o 14:22 (edytowane) Demontaż sie udał. Zewnętrzny gwint jest ok, natomiast trzpień był za mały i dorobiłem tulejkę z nakrętki 👍 Dziękuję za chęci i podpowiedź, choć sam do tego też doszedłem 😉👍 PS Ten system z łożyskami zewnętrznymi i tym mocowaniem korby jest naprawdę fajny 👍 Edytowane Środa o 14:22 przez smw44199 Cytuj
KSikorski Napisano Środa o 19:13 Napisano Środa o 19:13 5 godzin temu, Rafał87 napisał: Czyli demontaż się udał, tak? Bo z opisu problemu wywnioskowałem chyba błędnie że Twój ściągacz jest za mały tym zewnętrznym dużym gwintem który najpierw wkręcamy w korbę. Ja tak samo wnioskowałem że gwint jest większy i dlatego ściągacz do kwadratu lub octalinka nie podejdzie. 1 Cytuj
smw44199 Napisano Środa o 19:16 Autor Napisano Środa o 19:16 Może nieprecyzyjnie sie wyraziłem, ale wszystko sie wyjaśniło. Zwykły ściągacz i jakiś dystans pozwala na demontaż korby. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi