Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

W E-wagancie ( napęd w kole )  kupionym w zeszłym miesiącu  skrzypi suport, dźwięk coś jak tarcia metalu o gumę  ?  takie piski  słychać wyraźnie ze środka suportu , przy mocniejszym dociśnięciu pedałów słychać głośniej czasami zanika i znów się pojawia  .  Zastosowanie punktowo bez rozkręcania wd40 pomogło na chwile albo i nie bo to raz skrzypi raz nie .Prawdopodobnie jakieś zabrudzenie dostało się do środka suportu bo uszczelka gumowa suportu  była słabo dociśnięta jak zauważyłem  . Nie chce tego sam rozkręcać bo rower na gwarancji 150 km przejechane od zakupu  , dzwiek pojawił się po około  80 km nie od razu   . W  lokalnym autoryzowanym servisie  Rometa gdzie jest też sklep   poinformowano mnie że w przypadku gdy rower nie był kupiony u nich to mogą najwyżej wysłać do producenta na serwis   , jakoś dziwnie funkcjonuje ten servis :)  .Rower kupiony   w sklepie internetowym ,przegląd zerowy zrobiony .  Spotkał się ktoś z taką usterką  suportu? , jakieś sugestie porady ?

Edytowane przez Monopson
Napisano

To, że skrzypi suport wcale nie oznacza, że skrzypi suport ;) Ale oczywiście może. Tylko dźwięk w ramie się tak rozchodzi, że to mogą być np. koła, sztyca, czy właściwie cokolwiek.

Masz tam koła na QR, to spróbuj je odkręcić i zacisnąć ponownie. Tylko to może wymagać ponownej regulacji zacisku hamulcowego.

Napisano

Miałem Tak samo skrzypiało, myślałem że to pedały, po wymianie pedałów nadal skrzypiało, wymieniłem suport i cisza. Najwięcej się objawiało przy mocniejszym wdepnięciu w pedał.