Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Postanowiłem już, że chciałbym spróbować nowego hobby. Mam 189 cm 74 kg, interesuję mnie raczej klasyczna szosa. Szukam czegoś w budżecie do 5000 (jestem świadomy, że raczej powinienem się rozglądać za czymś z drugiej ręki). Zależy mi na rowerze, który da przyjemność amatorowi, ale również będzie sprzętowo czymś nie z najniższej półki, czymś w miarę porządnym. Mając też na uwadze moją fizyczność proszę o rady odnośnie rozmiaru ramy. Pozdrawiam

Napisano (edytowane)

Tak się składa, że w tym budżecie już możesz kupić nową szosę na hydraulicznych tarczach i napędzie minimum Tiagra 2x10, więc nie jest tak źle i nie trzeba iść w używki. Z używek to już da się wyhaczyć coś karbonowego i to nie tylko Centuriona Gigadrive z hamulcami szczękowymi. 

Tu jest sprawdzony sprzedawca oferujący zarówno nowe jak i używane rowery:

https://szybkierowery.pl/kategoria-produktu/rowery/rowery-szosowe/?query_type_rodzaj-hamulcow=or&filter_rodzaj-hamulcow=tarczowe&orderby=price

Ma on na stanie nawet nową Sensę na nowej 105-tce 2x12 i hydraulicznych hamulcach w Twoim rozmiarze:

https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-modena-ltd-105-disc-2x12-2024/

https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-disc-sle-105-2x12-2025/

Edytowane przez Greg1
Napisano

Proponuje szukać szosy na tarczach. Szczęki odchodzą powoli do lamusa i jeśli się wkręcisz to prędzej czy później będziesz chciał iść z duchem czasu.

Proponuje jakąś używkę od sprawdzonych sprzedawców - obczaj na fb Bernard rowery.

no i radzę kupić jakąś sprawdzoną markę - w przypadku sprzedaży zawsze łatwiej sprzedać.

Napisano

Oczywiście wspomnianego wyżej contenda ar jako sam rower, a nie ten egzemplarz mogę polecić. Fajna konstrukcja, rama, wchodza szerokie opony 38c więc latem może robić jako szosa, zimą/jesienią jako gravel. Bardzo dzielna konstrukcja bo tłukę go szutrach, singlach i dzielnie to znosi. Przyszłościowo koła do wymiany bo te sr2 są raczej kiepskie...o ile to sr2 bo wg mnie w ar1 powinny być pr2 z wagą 1980gram. A jeśli chodzi o nowe rowery to w tym budżecie idzie kupić Sense na alu ramie z shimano s.105 2x12 (szybkieorwery.pl). Tak więc te Sensy wymienione powyżej też godne polecenia. W tym budżecie radzę szukać czegoś na tarczach, łatwiej sprzedać później. 

Napisano
18 godzin temu, hubi44 napisał:

Żadna okazja, te na szczękach odpuściłbym zupełnie bo są niesprzedawalne (wiem bo mam Kross Vento 3.0 na Sorze 2x9 i nie mogę sprzedać) a ostatni Canyon trochę przestrzelony z ceną - jakieś 3 tygodnie temu kupiłem Treka Emondę ALR 4 z 2022 roku wyposażonego porównywalnie do tego Canyona (czyli też Tiagra 2x10, rama aluminiowa z karbonowym widelcem, sztywne osie, hydrauliczne hamulce) za 3200 zł

Napisano

Dziękuję za opinię Panowie. Przejrzałem jeszcze rynek i wpadł mi około Orbea AVANT H40 2024 w cenie 4000. Co sądzicie na temat takiej propozycji?

Napisano

To bardzo dobra cena. Tiagra nie jest zła, miałem ten napęd w fitnessie i teraz mam w szosie, działa jak należy. Do tego hydrauliczne hamulce, sztywne osie, wszystkie współczesne standardy, żadnych kompromisów. Jedyny minus to (jak widzę w specyfikacji) pozagrupowa korba, ja lubię mieć pełną grupę, pod tym względem wybierałem grawela - odrzuciłem na starcie wszystkie z pozagrupowymi korbami i pełną grupę też mam w szosie. Ale generalnie Orbea ma ładne rowery, mi się podobają chociaż wiadomo, że to jest bardzo indywidualne