Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Przyszedł czas by wymienić w mojej szosie tarcze. Poprzednie SM-RT800 doprowadzają mnie do szału przez krzywienie się podczas hamowania i późniejszym obcieraniu o klocki.

W full mam MT800, tu skrzywienia/obcierania nie zauważyłem. Natomiast nie ukrywam, że bardziej podobają mi się nowe CL800/900. Pytanie czy ktoś z Was ma/miał z nimi styczność i zaobserwował lub nie skrzywienia tarcz podczas hamowania?

Beznazwy-1.thumb.png.a57784de64d656488d2ab9f5ce7ec9c3.png

Jeżeli ktoś ma lub miał styczność z oboma modelami byłoby super gdyby podzielił się swoimi doświadczeniami z nimi.

Edytowane przez kubbak
Napisano

Z moich obserwacji wynika że tarcze icetech są wiotkie bo środek/rdzeń jest z alu, natomiast hamulce mtb shimano mają sporo większy odstęp klocków od tarczy w porównaniu z szosowymi i gravelowymi hamulcami przez co nawet minimalne bicie powoduje ocieranie gdzie w hamulcach mtb by się mieściło między klockami bez ocierania.

Napisano (edytowane)

Z miesiąc temu kupiłem MT800 180+160 do mojego rowerku i o ile z tylną problemu żadnego nie ma, tak przednia jak dostanie mocnego hamowania to zaczyna dzwonić przez kilka sekund. Po zakupie i montażu sprawdziłem - perfekcyjnie prosta. Hamulec wyregulowany doskonale, na dodatek popuściłem o jeden obrót free stroke żeby jeszcze więcej miejsca było w zacisku. A tylna (fakt - mniejsza jest) - nieważne jak się zagrzeje - cisza.

Edytowane przez cervandes
Napisano
11 godzin temu, Rafał87 napisał:

Z moich obserwacji wynika że tarcze icetech są wiotkie bo środek/rdzeń jest z alu

To może inaczej - polecisz coś do szosy? Centerlock, 160mm. 

11 godzin temu, Rafał87 napisał:

natomiast hamulce mtb shimano mają sporo większy odstęp klocków od tarczy w porównaniu z szosowymi

O tym nie pomyślałem.

2 godziny temu, KNKS napisał:

CL są 10% lżejsze 😉.

Umówmy się, 20 czy 30 gram nie robi mi takiej różnicy co brak dzwonienia.

@cervandes u siebie w Oizie mam identyczny konfig 180+160mm MT800 z hamulcami M8100 i dzwonienia brak. 

Co powiecie o SRAM CenterLine XR? Jak to działa z hamulcami Shimano? Jedynie ich cena zwala z nóg (1 tarcza Srama = 2 tarcze Shimano).

Napisano

Może trochę to niezręcznie sformułowałem. Z moich obserwacji wynika że tarcz z CL jest trochę mniejszy wybór oraz generalnie na wersje na 6 śrub są tańsze

Napisano

Ok, rozumiem. 

Wracając do tematu, podmieniłem sobie przednią tarcze w szosie na tarcze z Oiza (MT800), niestety dalej dzwoni... może ciut mniej ale dalej dzwoni.

Pytanie więc - jest sens wymieniać zaciski R7070 na R7170 (jest tu niby 10% większy prześwit między klockami) z zachowaniem klamkomanetek R7020?