kubbak Napisano 8 Czerwca Napisano 8 Czerwca (edytowane) Przyszedł czas by wymienić w mojej szosie tarcze. Poprzednie SM-RT800 doprowadzają mnie do szału przez krzywienie się podczas hamowania i późniejszym obcieraniu o klocki. W full mam MT800, tu skrzywienia/obcierania nie zauważyłem. Natomiast nie ukrywam, że bardziej podobają mi się nowe CL800/900. Pytanie czy ktoś z Was ma/miał z nimi styczność i zaobserwował lub nie skrzywienia tarcz podczas hamowania? Jeżeli ktoś ma lub miał styczność z oboma modelami byłoby super gdyby podzielił się swoimi doświadczeniami z nimi. Edytowane 8 Czerwca przez kubbak Cytuj
Rafał87 Napisano 8 Czerwca Napisano 8 Czerwca Z moich obserwacji wynika że tarcze icetech są wiotkie bo środek/rdzeń jest z alu, natomiast hamulce mtb shimano mają sporo większy odstęp klocków od tarczy w porównaniu z szosowymi i gravelowymi hamulcami przez co nawet minimalne bicie powoduje ocieranie gdzie w hamulcach mtb by się mieściło między klockami bez ocierania. Cytuj
cervandes Napisano 9 Czerwca Napisano 9 Czerwca (edytowane) Z miesiąc temu kupiłem MT800 180+160 do mojego rowerku i o ile z tylną problemu żadnego nie ma, tak przednia jak dostanie mocnego hamowania to zaczyna dzwonić przez kilka sekund. Po zakupie i montażu sprawdziłem - perfekcyjnie prosta. Hamulec wyregulowany doskonale, na dodatek popuściłem o jeden obrót free stroke żeby jeszcze więcej miejsca było w zacisku. A tylna (fakt - mniejsza jest) - nieważne jak się zagrzeje - cisza. Edytowane 9 Czerwca przez cervandes Cytuj
kubbak Napisano 9 Czerwca Autor Napisano 9 Czerwca 11 godzin temu, Rafał87 napisał: Z moich obserwacji wynika że tarcze icetech są wiotkie bo środek/rdzeń jest z alu To może inaczej - polecisz coś do szosy? Centerlock, 160mm. 11 godzin temu, Rafał87 napisał: natomiast hamulce mtb shimano mają sporo większy odstęp klocków od tarczy w porównaniu z szosowymi O tym nie pomyślałem. 2 godziny temu, KNKS napisał: CL są 10% lżejsze 😉. Umówmy się, 20 czy 30 gram nie robi mi takiej różnicy co brak dzwonienia. @cervandes u siebie w Oizie mam identyczny konfig 180+160mm MT800 z hamulcami M8100 i dzwonienia brak. Co powiecie o SRAM CenterLine XR? Jak to działa z hamulcami Shimano? Jedynie ich cena zwala z nóg (1 tarcza Srama = 2 tarcze Shimano). Cytuj
wr81 Napisano 9 Czerwca Napisano 9 Czerwca Centerlock ogranicza konkurencyjność... zawsze pozostają adaptery.. Cytuj
kubbak Napisano 11 Czerwca Autor Napisano 11 Czerwca Nie no, adaptery to już drutowanie. @wr81 W jakim sensie centerlock ogranicza konkurencyjność? Cytuj
wr81 Napisano 11 Czerwca Napisano 11 Czerwca Może trochę to niezręcznie sformułowałem. Z moich obserwacji wynika że tarcz z CL jest trochę mniejszy wybór oraz generalnie na wersje na 6 śrub są tańsze Cytuj
kubbak Napisano wczoraj o 08:54 Autor Napisano wczoraj o 08:54 Ok, rozumiem. Wracając do tematu, podmieniłem sobie przednią tarcze w szosie na tarcze z Oiza (MT800), niestety dalej dzwoni... może ciut mniej ale dalej dzwoni. Pytanie więc - jest sens wymieniać zaciski R7070 na R7170 (jest tu niby 10% większy prześwit między klockami) z zachowaniem klamkomanetek R7020? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi