Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Forumowicze pomóżcie,

tatuś upolował sobie w tym roku swojego gravelka, więc mój nieodzowny towarzysz podróży który jest przy kasie (jak to po komuni) szykuje się do zakupów...

dla kogo szukamy : zawodnik jest wyrośniety jak na swój wiek - ma 152cm, przekrok 72cm (na bosaka, w butach SPD dojdzie ze 2cm). Dotychczas ujeżdżał amulet youngster 27,5 (czyli koło 27,5, rama MTB, sztywny wideł i oponki terra trail 42c) i bez większych problem zrobił ze mną w zeszłym roku kilka tras powyżej 100km. Budowa ciała w sam raz, żaden chuderlak ani grubasek, są chęci do jazdy i moc w łydzie

Szukamy czegoś co się nada na powyższe parametry lub powiedzmy z niewielkim zapasem, pewnie na jesień dojdzie znowu pare centymetrów bo rośnie jak szalony.

Budżet ograniczony bo nie czarujmy się rower starczy pewnie na 2 max 3 lata, a zawsze istnieje ryzyko że kiedyś gdzieś zniknie dlatego nie chciałbym przesadzać z wydatkami. Może być nowy, powystawowy, używany - nie ma wielkiego znaczenia. Dla nas rower jest do jeżdżenia nie do oglądania. Moge nawet kupić sam frameset i go samodzielnie uzbroić

Jakie mamy wymogi:

rame w wielkości na niego na kołach 27,5 lub najlepiej 28

prześwit na opony min 45mm, najlepiej 47 lub 50mm

napęd z jednym blatem min 1x10 (szanujmy się... Advent X z tym wąsem w manetce też odpada bo nie da się na to patrzeć)

jakby udało się trafić na hydrauliczne hamulce to duży plus

do kupienia / obejrzenia w okolicy 100km ode mnie (64-200 Wolsztyn). Nie kupie nic w ciemno bez przymiarki

Syn nie chce przerzutki z przodu, więc Felt Broam 60 odpada.... byłoby tanio i by pasowało. Najchętniej kupiłbym sam frameset i go uzbroił. Pytanie skąd wziąć pewną ramę nie za miliony monet w odpowiednim rozmiarze. Z gotowych rowerów znalazłem jeszcze MYLC AL za 4,5k ale przez to dziwną geometrię jakoś nie jestem przekonany

Radźcie Panie i Panowie, temat myślę ciekawy

Napisano

Co do framesetów możesz przeglądnąć  Fuji wysprzedawane przez sprzedawców z Sochaczewa i Żyradowa.

Np. https://www.olx.pl/d/oferta/nowa-rama-frame-set-fuji-yari-2-1-szosa-gravel-widelec-karbon-stery-CID767-ID14IGkM.html 

https://www.olx.pl/d/oferta/rama-rowerowa-gravel-szosowa-z-widelcem-fuji-jari-2-3-rozmiar-46cm-CID767-ID15g6F8.html

dostępne  w rozmiarze 46..  co do szerokości opon to mogą nie spełnić pełnych wymagań..

Napisano

ten yari 2.1 niby spełniał wymagania i był w dobrej cenie, ale jak zadałem pytania przez OLX to zamiats odpowiedz ogłoszenie znikło

podrzucicie jeszcze jakieś propozycje?

Napisano

@karolb Sprzedawca z Sochaczewa/Zosina działa dość specyficznie. Generalnie tam trzeba dzwonić a najlepiej byłoby podjechać osobiście. Firma to klasyczne gospodarstwo rolne z 2 blaszanymi halami, garażem balszakiem, murowanym kurnikiem zawalonym rowerami i ramami. Opócz tego część tańszych rowerów (np. Fuji Nevada) w stosach kartonów pod plandekami. To że zniknęło nie oznacza że nie tego nie ma. Byłem tam 2 razy i pan miał ramy których na olx nie widać (np. Breezer Doppler Pro itp). Można tam ciekawe rzeczyw wyrwać ale wymaga to trochę wysiłku i niestety ceny przez kilka miesięcy trochę wzrosły chyba.

https://www.olx.pl/d/oferta/nowa-rama-fuji-jari-2-1cube-unibike-gravel-szosa-fram-set-alu-karbon-CID767-ID14MK6x.html

tutaj jari 2.1 w innym kolorze u tego samego sprzedawcy

Napisano
22 godziny temu, StrayRider napisał:

ten set z karbonowym widelcem jest śmiesznie tani, jest to jakaś opcja rezerwowa. Można uzbroić a za pare lat jakby się udało dokupić większą rame wszystko znowu przełożyć :P

A w międzyczasei spróbuje dzwonić się z tym MYLCiem XS i zabrać małego na przymiarke

chyba że jeszcze coś innego podrzucicie do sprawdzenia