Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

zastanawiam się nad zakupem pierwszego dla siebie roweru. Od razu zaznaczam, że będzie to amatorska jazda. Trzy razy w tygodniu po godzinie, weekendowo może dłużej. Trasy to Warszawa plus Lasek Bemowski. Mój wzrost to 193 cm oraz 96kg wagi.

Zastanawiałem się nad rowerem full suspension i do Was przychodzę, ponieważ nie mogę wybrać między dwoma - nowym i używanym.

Nowy to Decathlon Rockrider MTB ST 540 S 27,5" na ramie XL

Stary to z takiej oferty https://allegro.pl/oferta/rower-racer-team-rock-shox-x-fusion-deore-xt-magura-julie-stan-igla-17504721655

Obecnie jeżdżę na syfie małżonki Licorne Strong 19" na kołach 27,5 i tam tylny damper względem testu Rockridera to przepaść - prawie jakby go nie było. Jak to w rowerze za 1k.

Proszę o poradę, czy tego 15 letniego w moim przypadku czeka słuszna emerytura czy lepiej ładować się w nowy Rockrider.

Napisano

Marin Muirwoods w XL + zmiana opon na szersze (np maxxis ikon lub rekon 2,2 - 2,4 cala) 

Nie potrzebujesz zawieszenia na Warszawę i okolice, a zalety wynikające z większych kół i nowoczesnej geometrii Marina odczujesz bardzo wyraźnie. 

• +1 pomógł 2
Napisano
4 godziny temu, venomex napisał:

Trasy to Warszawa plus Lasek Bemowski

Na latanie po Warszawie i laskach w niej, to Muirwoods będzie jak najbardziej OK 🙃 No i na spokojnie pośmigasz też po Kampinosie i okolicy.

Napisano

Dziękuję pięknie!

Wziąłem na test Murina, jest pięknie! Od razu zamówiłem. Myślałem początkowo, że jeden blat w przodu to lipa, ale się srogo pomyliłem. Zrobię tak jak @Wojcio i kupię od razu w promce Rockridera jako fulla na wypady w głąb Kampinosu jak się już wprawy nabiorę.

Tak w ogóle to dlaczego nie taki full jak ten konkretny Rockrider? Wszakże do wyczynowego się nie nadaje, osprzętem i wykonaniem to się nadaje krawężniki miejskie, bez srogiego tuningu ograniczonego i tak słabą kompatybilnością montażu innego widelca?