Ludvic Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja Cześć, planuję kupić 14 calowy rower mojemu niespełna 4 letniemu synowi. Poszperałem trochę w internecie, najbardziej polecane Woom i Kubikes, ale ich ceny... Na razie zatrzymałem się na rowerze z Decathlon https://www.decathlon.pl/p/rower-dzieciecy-btwin-discover-100-14/_/R-p-352650 Waga roweru według danych ze strony to 6,6 kg. Czy w budżecie do 800 zł znajdę coś lepszego? Cytuj
afly Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja Ile Twój 4-latek ma wzrostu? Mój syn mając 3 lata zaczął na 14", a przy 4 latach już zdecydowanie 16" (wzrost 108 cm). Osobiście na Twoim miejscu kupiłbym Woom 3 - używany w dobrym stanie dostaniesz za 1200-1300 zł. Cytuj
Ludvic Napisano 26 Maja Autor Napisano 26 Maja Nie należy do najwyższych w grupie. Ma około 100 cm. Patrzyłem na używana Woom, widziałem za 1200 zł, ale były już styrane. Cytuj
KSikorski Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja Za 800zl kupiłem używanego specialized jett 16". Syn miał wtedy równo 4 lata i około 102cm. To był dobry zakup i mogę polecić. Cytuj
afly Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja (edytowane) 20 minut temu, Ludvic napisał: Nie należy do najwyższych w grupie. Ma około 100 cm. Patrzyłem na używana Woom, widziałem za 1200 zł, ale były już styrane. Sam za 1320 zł kupiłem w stanie 4/5 Woom 2. Mój syn ma obecnie 100cm - jeździ na Woom 2, przy 105cm wskakuje na Woom 3. Z autopsji wiem, że na Woom'ach dzieci naprawdę łatwo uczą się jeździć. P.S. 100 cm na Woom 3 to jeszcze za mało, więc tutaj decyzja rzeczywiście nie jest łatwa. Edytowane 26 Maja przez afly Cytuj
KSikorski Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja Ja woomy odrzuciłem z uwagi na kierownicę typu BMX. Nauczy się jeździć w pozycji jak na rowerze miejskim i potem początki na normalnym MTB są... Trudne. Także o ile jeszcze przy przesiadce z biegówki na pierwszy "pedałowy" w wieku 3 lat akceptowałem kierownicę BMX, to rok później przy wyborze 16" wooma skreśliłem z listy. Cytuj
konradwat Napisano Poniedziałek o 09:16 Napisano Poniedziałek o 09:16 Long story short: W tym budżecie to tylko używki. Woom 2 to bezpieczny wybór, jeśli zdecydowanie nie Woom to poszukaj Bungi Bungi lub Naloo. Troszkę dłużej: Na mojej czwórce dzieci i jeszcze kilku po rodzinie/znajomych sprawdzałem chyba wszystko oprócz Superiora (na marginesie: to bardzo bardzo ciekawe rowerki, ale jakoś jeszcze nic nie wpadło i w ręce). Bungi Bungi się wyróżnia paskiem zamiast łańcucha i ogólną jakością wykonania, Naloo to zdecydowanie rower na którym dzieciaki najbardziej lubią jeździć. W przypadku większych rozmiarów Naloo już mocno odjeżdża konkurencji bo jakoś to wykombinowali, że znacznie lżej działa zmiana przełożeń a także wózek przerzutki jest nieco wyżej, więc jest znacznie mniej podatny na uszkodzenia. Pamiętajmy, że dla dzieciaków należy zastosować troszkę inne kryteria - u mnie przesiadki z Wooma na inne szły zupełnie bezboleśnie, siła potrzebna do zmiany przełożeń to jest temat niesamowicie ważny (ale to już dla większych rozmiarów), są ogromne różnice w geometrii - z doświadczenia: dzieci, którym odpowiada Kubikes nie będą zadowolone z Naloo i vice versa. Warto przymierzać. Jeszcze apropos Woom 2 - to jedyny rower 14", który pasował wszystkim. Wydaje się z 14-stek jest najbardziej uniwersalny i tego przeważnie polecam jako pierwszy z pedałami. Tylko to jest rower o bardzo specyficznym rozmiarze i dla bardzo małego zakresu wzrostu ok. 100cm - w przypadku trzech dzieciaków była przesiadka na 16" już w pierwszym sezonie, choć na początku sezonu 16" była bezwzględnie za duża. Pozwodzenia. Cytuj
ArtGD Napisano Poniedziałek o 09:38 Napisano Poniedziałek o 09:38 Jak za 500 zł, to ten rower z Decathlonu wygląda bardzo dobrze. Przed odbiorem roweru sprawdziłbym tylko czy zębatka korby nie jest owalna i ile kosztuje sztyca zintegrowana z siodełkiem. Cytuj
afly Napisano Poniedziałek o 10:33 Napisano Poniedziałek o 10:33 1 godzinę temu, KSikorski napisał: Ja woomy odrzuciłem z uwagi na kierownicę typu BMX. Nauczy się jeździć w pozycji jak na rowerze miejskim i potem początki na normalnym MTB są... Trudne. Także o ile jeszcze przy przesiadce z biegówki na pierwszy "pedałowy" w wieku 3 lat akceptowałem kierownicę BMX, to rok później przy wyborze 16" wooma skreśliłem z listy. Nie do końca zgodzę się z tym argumentem, ponieważ dla porównania Kubikes 20S Disc ma kierownicę wyżej (nawet po opuszczeniu o 1cm poprzez przełożenie podkładki pod mostkiem) niż Woom Go 3. Z mojego doświadczenia wynika, iż na kołach 16" dziecko długo nie pojeździ, ponieważ brakuje biegów do zmiany i patrzy się jak najszybciej aby wskoczyło na 20", dlatego w dalszych wyborach Woom już nie był brany pod uwagę. A co pozycji, właśnie ta pozycja powoduje poczucie bezpieczeństwa u dziecka i nigdy z tego powodu żadnych defektów u dzieci nie zauważyłem :). Cytuj
KSikorski Napisano Poniedziałek o 12:09 Napisano Poniedziałek o 12:09 Zgadzam się. 16" służy tylko do tego żeby się przemęczyć do czasu wdrożenia przerzutek. 20 calowiec już stoi schowany w kotłowni, czeka na urodziny 😉 Cytuj
konradwat Napisano Poniedziałek o 12:14 Napisano Poniedziałek o 12:14 @KSikorski Powiedziałbym, że zależy. U mnie jeden gremlin na 16" całe dwa sezony spędził. Zupełnie nie ma reguły. 1 Cytuj
afly Napisano Poniedziałek o 12:19 Napisano Poniedziałek o 12:19 u mnie Woom 3 był w użyciu 11 miesięcy. Zobaczymy ile druga sztuka go poużywa. Za to Woom 2 to praktycznie zakup na 6-9 miesięcy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi