Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cytat "Póki co jeden tu pisał żeby dla komfortu w Unibike wybrać mniejszy rozmiar, bo ramy jakieś takie dziwne ☺️."

W sumie coś w tym jest, mam 187-188 cm wzrostu i Zethosa wybrałem 21 cali chociaż to górna granica tego rozmiaru.

23 cali nie miałem okazji się przejechać.

Edytowane przez Dzejdzejokocza
Napisano (edytowane)

Pisał o mnie. Nie ma odwagi zacytować? Tylko pisze ... "jeden tu" ... niespotykana ułomność ... najmądrzejszy we wsi.

Każdy musi się przymierzyć do roweru. Wzrost nie oznacza jednoznacznego wyboru. Ktoś ma dłuższy tułów, a krótszy przekrok, i odwrotnie. Plus zasięg ramion. Generalnie łatwiej przecież dla mniejszej ramy dopasować długość/rozpiętość - poprzez wymianę mostka, a nawet samej kierownicy, niż kiedy rama będzie za długa.

Edytowane przez leotdipl
Napisano

@leotdipl, nie przeceniaj swoich możliwości wróżenia. Spoko, nie jesteś w stanie mnie obrazić   😀.

Cytat

Każdy musi się przymierzyć do roweru.

Zdecydowanie nie każdy. Ja nie, moje córki teżnie i wielu na forum też nie. Wystarczy mi tabelka z cyferkami. Dlatego też nigdy nie kupiłbym crossa o podobnej ramie co Unibike. Rower (nie wypowiadam się o szosach i gravelach, bo tam jest deko inaczej) to nie but żeby nie było możliwości dopasowania.Jedyne o co mi chodzi to dowiedzenie się co takiego niezwykłego jest w tych rowerach.

A jak tam te negatywne opinie, które miałeś podrzucić? Bądź wiarygodny i napisz, że masz jakieś konkrety.

Napisano

Ja odwrotnie, właśnie wyrosłem  z ważenia wszystkiego. Pamietam wszystkie moje wyjazdy, gdzie byłem, gdzie nocowałem ze szczególami, ale jaki rower mial wtedy przerzutki, ile ważyła wtedy sztyca, czy opony były takie czy inne nie pamiętam, ale jak cos się rozdupcyło, to zapisało sie mózgu. 

Dlaczego Unibike, może dlatego że im się chce,  zaplataja na szprychach które maja nazwę, a nie musieli, moze dlatego że jak masz rower za 4tyś, to masz hamulce Slx, a nie musieli, że jak dają tarcze hamulcowe to nie najtansze, a nie musieli, że jak tarcze przednia to 180, a nie musieli. Jak dają sztyce, mostek to jakaś firma, nie najgorsza, a nie musieli, mogli dać farbowanego zooma pod swoim szyldem, bo daja tą głupia podnózkę, a nie musieli, bo daja jakieś pedały, nie najtańsze, a nie musieli. 

Co do historii moich fulcrumów, zamiast szukać czesci na fitwheel, kupiłem novteki na  obręczach dt swiss na olx za niewielkie pieniądze 3lata jazdy, bez dotykania 

Napisano

No i to rozumiem, konkretna odpowiedź 🙂.

• Szprychy OK. Przyjmuję argument. Mają nazwy, ale skąd pewność, że te Giantowskie są gorsze?
  • W którym przytaczanym Unibike`u są SLX? Wszędzie widzę jakieś Cues. To tylko jakieś porównanie?
  • Tarcza 180 mm - przerost formy, ale OK. 
  • Uno - OK. Jest jakaś firma? A Giantowskie są gorsze?
  • Stopka? Co kto lubi. Nie mam w żadnym rowerze.
  • Pedały aluminiowe? Co kto lubi. Nie mam w żadnym rowerze i miał nie będę.

Napisano
W dniu 21.05.2025 o 11:57, clavdivs napisał:

Giant w napędzie 1xx ma blat 42 i kasete o zakresie 11-45, na płaskie spoko, ale nawet jak pojedziesz na wycieczkę w Gory Swietokrzyskie to na podejdzie padniesz. 

3 godziny temu, clavdivs napisał:

Ty uważasz że napęd z blatem 38t jest optymalny, Ja uwazam że nie, w przypadku Gianta mam  pewność że wchodzi blat 42T,  (dla mnie taki blat jest najbardziej optymalny do crossa), w przypadku roweru z decatlona nie widzę żeby weszło cos większego.

Jeśli ktoś nie podjedzie górki na 42-45 to może być, że więcej jak 38 z przodu mu nie jest potrzebne na płaskim (jakieś 38km/h 38-11 przy 80rpm)

...autora już tu nie ma :P

• +1 pomógł 2