Thomass13 Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja (edytowane) Witam, mam nadzieję że to pisze we właściwym temacie. Zastanawiam się nad takim czymś. Orginalnie mam w cannondale hak plastikowy bo tak przewidział producent. Czy byłby problem zamiast takiego dać np. aluminiowy? Czy robił ktoś taki zabieg i czy czasem nie stanie się tak że może rama strzelić jak producent przewidział plastikowy a założę aluminiowy? Edytowane 20 Maja przez Thomass13 Cytuj
KSikorski Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja Haki UDH ogólnie mają fragment polimerowy. Można kupić w pełni aluminiowy UDH, np. Wolf Tooth takie robi. Nie przewiduję komplikacji. Cytuj
KNKS Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja @Thomass13 Znasz się lepiej niż inżynierowie w Cannondale ? 🤔 Cytuj
Thomass13 Napisano 21 Maja Autor Napisano 21 Maja Nie znam się na tym kompletnie, dlatego pytam czy coś się stanie jeśli zastosuje tam hak aluminiowy w ramie karbonowej zamiast haka plastikowego. W takim razie kupię hak zapasowy taki jak jedt orginalnie. Cytuj
KNKS Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja (edytowane) Jak myślisz, jaki cel przyświecał producentowi skoro zastosował w tym miejscu element plastikowy, zamiast metalowego ? Moim zdaniem po to, żeby chronić tylny trójkąt ramy przed uszkodzeniem w razie upadku. UDH to mocna i stabilna konstrukcja, raczej nie ma potrzeby poprawiać fabryki. Chyba że te haki poddają się wszystkim, wszędzie i z byle powodu. Wtedy istotnie, coś tam jest spartolone. Tyle tylko że nic o takich przypadkach nie słychać. Edytowane 21 Maja przez KNKS Cytuj
Thomass13 Napisano 21 Maja Autor Napisano 21 Maja Też tak myślę. To jest tylko hak który ma pęknąć w razie niespodziewanych sytuacji. Szczerze wolę nie kombinować z powodu tego że rama kosztuje jednak X więcej. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi