Thomass13 Napisano 20 Maja 2025 Napisano 20 Maja 2025 (edytowane) Witam, mam nadzieję że to pisze we właściwym temacie. Zastanawiam się nad takim czymś. Orginalnie mam w cannondale hak plastikowy bo tak przewidział producent. Czy byłby problem zamiast takiego dać np. aluminiowy? Czy robił ktoś taki zabieg i czy czasem nie stanie się tak że może rama strzelić jak producent przewidział plastikowy a założę aluminiowy? Edytowane 20 Maja 2025 przez Thomass13 Cytuj
KSikorski Napisano 20 Maja 2025 Napisano 20 Maja 2025 Haki UDH ogólnie mają fragment polimerowy. Można kupić w pełni aluminiowy UDH, np. Wolf Tooth takie robi. Nie przewiduję komplikacji. Cytuj
KNKS Napisano 21 Maja 2025 Napisano 21 Maja 2025 @Thomass13 Znasz się lepiej niż inżynierowie w Cannondale ? 🤔 Cytuj
Thomass13 Napisano 21 Maja 2025 Autor Napisano 21 Maja 2025 Nie znam się na tym kompletnie, dlatego pytam czy coś się stanie jeśli zastosuje tam hak aluminiowy w ramie karbonowej zamiast haka plastikowego. W takim razie kupię hak zapasowy taki jak jedt orginalnie. Cytuj
KNKS Napisano 21 Maja 2025 Napisano 21 Maja 2025 (edytowane) Jak myślisz, jaki cel przyświecał producentowi skoro zastosował w tym miejscu element plastikowy, zamiast metalowego ? Moim zdaniem po to, żeby chronić tylny trójkąt ramy przed uszkodzeniem w razie upadku. UDH to mocna i stabilna konstrukcja, raczej nie ma potrzeby poprawiać fabryki. Chyba że te haki poddają się wszystkim, wszędzie i z byle powodu. Wtedy istotnie, coś tam jest spartolone. Tyle tylko że nic o takich przypadkach nie słychać. Edytowane 21 Maja 2025 przez KNKS Cytuj
Thomass13 Napisano 21 Maja 2025 Autor Napisano 21 Maja 2025 Też tak myślę. To jest tylko hak który ma pęknąć w razie niespodziewanych sytuacji. Szczerze wolę nie kombinować z powodu tego że rama kosztuje jednak X więcej. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi