iRevolte Napisano 11 Maja Napisano 11 Maja Cześć, Przejrzałem mnóstwo wątków i wybrałem 2 interesujące mnie modele: 1. Cube Nulane Pro (https://skiteam.pl/rowery-przelajowe---cyklo-cross/9256-386957-rower-cube-856500-nulane-pro-fe-4054571475237.html#/28-rama-classic/3260-rozmiar-56_cm/14527-kolor-fireorg_blk) 2. Giant Roam 1 (https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-1-2025) Szukam roweru głownie do 2 rzeczy: - jazdy rodzinnej z małżonką oraz dziećmi - solo - cardio dla zdrowia (przyznam, że interesuje mnie szybka jazda) Pokonywane ścieżki jakie będą to w 85% będą to ścieżki rowerowe/chodniki/asfalt, w 15% jakieś leśne utwardzone drogi/parki/alejki. Po przeczytaniu forum byłem na 99% zdecydowany na tego Nulane'a, ale zmartwił mnie troche ten sztywny widelec. Dodam, że moja obecna waga to około 100kg przy 180cm wzrostu. Czy mam się martwić, że nie będzie amortyzatora dla mojej wagi i moich oczekiwań? Ponadto, chciałbym podkreślić, że nie jeździłem na rowerze tak z 15 lat, dlatego każdą radę przyjmę z pokorą :). Chętnie usłyszę opinii doświadczonych cyklistów Cytuj
RabbitHood Napisano 11 Maja Napisano 11 Maja A co według ciebie ma twoja waga wspólnego z brakiem amortyzatora? Cytuj
iRevolte Napisano 11 Maja Autor Napisano 11 Maja Przyznaję, że nie znam się, dlatego pytam czy ma i/albo brak tego amortyzatora dla moich celów i potrzeb jest istotny, bądź nie. Cytuj
Greg1 Napisano 11 Maja Napisano 11 Maja Są ludzie, którzy nie wyobrażają sobie jazdy na rowerze bez amortyzatora a i są tacy co wolą sztywne widelce. Mam Cube SL Road, czyli poprzednika Nulane, mam 183 cm wzrostu, ważę 90 kg i nie mam żadnego problemu z jazdą nim bez amortyzatora. Co więcej, mam też grawela i szosę i też nie tęsknię za amortyzatorem. Takim rowerem z założenia nie jeździ się w ciężkim terenie, po kamieniach czy korzeniach więc w pozostałych przypadkach wystarczy amortyzacja z opony 40-42c i lekko ugiętych rąk 1 Cytuj
iRevolte Napisano 12 Maja Autor Napisano 12 Maja Dzięki za informacje! A wracając do tematu, który z tych 2 rowerów będzie "lepszy" dla moich potrzeb?:) Cytuj
Greg1 Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja Tego też Ci nikt nie powie, który rower będzie lepszy dla Ciebie. Ja bym wybrał Nulane ze względu na napęd 2x10, sztywne osie i karbonowy widelec ale dziesięciu innych mogłoby wybrać Gianta ze względu na amortyzator i napęd 1x11. Ja osobiście uważam, że do szybkiej jazdy lepszy jest Nulane. Do rekreacyjnego, nieśpiesznego toczenia się z rodziną też się nadaje. Ale Giant ma bardziej rozpoznawalny napis na ramie a to dla wielu ma większe znaczenie niż lepszy osprzęt 1 Cytuj
iRevolte Napisano 12 Maja Autor Napisano 12 Maja Dzięki za wszelkie rady. Wybór po dzisiejszych przymiarkach w sklepie padł na Nulane'a . 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi