ddddd Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja Witam Spadł mi pasek od napędu w rowerku zipro glow. Serwis nie chce pomóc. Kazuja wysłać rower bez sensu. Ściągnąłem obudowę i pasek jest tylko na tym kole srebrnym dużym a spadł z tego koła drugiego czarnego. Nie mogę założyć . Jak to zluzować czy coś? Cytuj
wildix Napisano 11 Maja Napisano 11 Maja Na osi srebrnego koła masz napinacz jak w single-speedach. Luzujesz oś koła, potem te dwie nakrętki po bokach. Zakładasz pasek i dokręcasz w odwrotnej kolejności. Cytuj
Garlock Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja (edytowane) Nie znam tego trenażera, ale koła do pasków napędowych (klinowych lub wielorowkowych) muszą być w jednej płaszczyźnie. A na zdjęciach wygląda, jakby były przesunięte względem siebie: Jeśli tak jest faktycznie, to nic nie utrzyma paska na srebrnym kole i on musi spaść. Wygląda, jakby jedno z kół przesunęło się na osi. Najpierw sprawdź i wyreguluj koła pasowe, a potem tak jak napisał @wildix załóż i napnij pasek P.S. Najpierw zakładasz pasek na czarne koło (ona ma rowki + obrzeża zapobiegające spadnięciu paska) a potem nasuwasz na srebrne. P.S.S. To w ogóle dziwna konstrukcja, gdzie wszystkie koła pasowe wewnątrz pętli paska wielorowkowego nie mają rowków. Gładkie koła używa się w napędach pasowych jako rolki napinające, ale one są poza pętlą paska. Nie wróźę zbyt długiego życia temu paskowi w takiej aplikacji Edytowane 12 Maja przez Garlock Cytuj
wildix Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja To nie tak. Ta przekładnia pasowa ma ,,duże'' przełożenie, widać rowki dla paska na srebrnym kole. Inna sprawa dlaczego pasek spadł, skoro czarne kółko ma ranty zabezpieczające ? Cytuj
Garlock Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja Aha, czyli to: są rowki do paska. Skoro pasek spadł, to prawdopodobnie był za słabo naciągnięty. Albo osie obu kół były nierównolegle, czyli np. oś srebrnego była nierówno naciągnięta napinaczami i pasek ześlizgnął się w bok (o ile jest tam tyle miejsca). Ja albo jedno i drugie. Sprawdź łożyskowanie tych kół. Jeśli poszło któreś łożysko i kółko telepie się na boki, to pasek też mógł zlecieć. Ale wtedy raczej wyczułbyś to, pasek nie byłby w stanie przekazać momentu na drugie koło. Obejrzyj też pasek od wewnątrz, czy rowki nie są powyrywane/pościerane. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi