Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Jak się domyślacie, potrzebuję kupić rower. :) 

• Wzrost 185 cm.
  • Otwory montażowe na bagażnik do ramy (mam duże sakwy na dłuższe wyprawy).
  • Jazda rekreacyjna, żadne zawody ani wyścigi. Z uwagi na problemy z plecami raczej nie chciałbym jeździć w mocno pochylonej pozycji, natomiast celuję w hardtail z szeroką oponą.
  • Przerzutka może być pojedyncza z przodu.
  • Cena jest płynna, jak coś jest warte dopłaty, to mogę dopłacić, natomiast nie potrzebuję też nie wiadomo jak profesjonalnego sprzętu.

Fajnie, jakby była blokada amortyzatora na manetce, ale nie jest to wymagane. Jeżdżę po różnorakim terenie, po żwirze, asfalcie, lasach. Chciałbym spróbować jakichś prostych singletracków (zaznaczam: tylko spróbować, nie będzie to rower do takiej jazdy na co dzień), więc fajnie, żeby się nie rozleciał po jednym razie.

W sklepach proponowano mi te rowery (ewentualnie z dodaniem takiego mostku https://www.centrumrowerowe.pl/mostek-kellys-crx-70-pd36498/):

Napisano

Te [6000] w tytule, to jest kwota jaką możesz przeznaczyć?

Bo wrzucasz Hexagona za 2,5 tyś... Takim, to jeździłem 10 lat temu do pracy i z powrotem, źle nie było. Dla mnie misz-masz trochę - bo tu sakwy, tu single (hexagonem :P).
Ostatnio koledzy takie fajne tematy poruszali, fajne fury wrzucali, jakbyś dobrze poszukał, to byś znalazł coś dla siebie.

Z mojego punktu widzenia, to z jednym blatem spoko, może być, ale minimum 34T skoro chcesz takie różnorodne trasy robić, sam mam, tak jeżdżę i polecam. HT z szeroką oponą? Czyli co, 2,4 i 2,6 z przodu chcesz? 😄
Z tych czoprów, ja osobiście nie wybrałbym żadnego. 

Napisano (edytowane)

Szeroka opona, w sensie coś szerszego niż obecnie, obecnie jeżdżę na Unibike Crossfire Disc GTS z dość wąską oponą, ale wolałbym coś z trochę lepszą amortyzacją. Spróbowałem kilku MTB jeździć i jeździło mi się o niebo lepiej na nierównościach. 

Tak, w tytule to cena. Zaznaczyłem też w poście, że cena może być wyższa, a takie rowery polecano mi w różnych sklepach.

Nie znam się za bardzo na konkretnych częściach, dlatego pytam.

EDIT: Mówiąc szczerze, ten MTB Hardtail tak trochę rzucone z czapy, sprawdzałem modele w kilku sklepach rowerowych i taki pomysł wydawał mi się odpowiedni. Ogólnie całe życie jeżdżę na crossach, tak jak mówię, nie znam się za bardzo. Jeżdżę rekreacyjnie, wiem jak dętkę zmienić i w którą stronę pedałować, żeby przyspieszyć. ;) 

Edytowane przez serwus
Napisano (edytowane)

Sklepy ogólnie będą to akurat ci polecać co im zalega albo z jakim producentem mają umowę i co im dostarczają. Jeszcze zdarza się też tak że jest ktoś w rozmiarze M a wciskają L. To tylko przykład jak sprzedawcy podchodzą do klientów. Byle sprzedać. 

Z tych co wrzuciłeś najlepiej wygląda kros level bo ma sztywne oski. Zaciski kol na qr sobie odpuść. Co jednak jak wyżej piszą ja bym wszystkie z tych tutaj odrzucił. 

Edytowane przez Thomass13
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ten edit dużo zmienił :)  Druga sprawa, zabrakło też w mojej odpowiedzi właśnie pytania czym do tej pory jeździsz. HT to jednak trochę bardziej sportowa pozycja, ale niektóre ramy są przyjemne. Nie mam czasu, żeby szukać po stronach roweru dla Ciebie, sam szukając spędzałem przy tym mega dużo czasu. Natomiast jeśli wtrąciłem się do wątku to jak najbardziej podpowiedzieć mogę. Dlatego poszukaj czegoś, poczytaj i wrzucaj tutaj link z modelem, który by Cię interesował.

Jeśli budżet jest do 6tyś to na pewno coś znajdziemy. Podpowiedzi mogę rzucić takie jak wyżej - jeden blat z przodu spoko, ale 34T albo 36T, sztywne osie przód, tył tak jak kolega wyżej piszę obowiązek, osprzęt deore czy slx starczy, pytanie w co ostatecznie byś chciał pójść.

Bo jeśli chciałbyś jakiegoś HT, to z głowy mogę rzucić Ci nawet kilka propozycji z tym, że to opcję bez otworów montażowych na bagażnik jak i (nie wszystkie) na nóżkę.

Edytowane przez martinnoo
Napisano

Dobra 36T widziałem, ale to już cenowo nie ten przedział, może przesadziłem. 34T znajdziesz w Sensie, Kellysie. 32T to jest taki standard, nie jeździłem w takim układzie z sakwami.
Jeśli chcesz większą elastyczność od roweru, może dwa blaty z przodu, otwory montażowe, to koledzy muszą pomóc, to nie mój temat. Może łyknąć tematu bagażnika rowerowego do ramy bez otworów.
Ale sugerując się podpowiedzią szutry, lasy, "single" mogę podlinkować Ci te cztery sztuki:

1. https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/jealous-al/jealous-al-100-2024/
2. https://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-GATE-90-202425/9720
3. https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-rower-mtb-specialized-chisel-l-satin-smoke-gloss-tarmac-CID767-ID13HmHZ.html
4. https://e-velomania.pl/rower-mtb-giant-xtc-slr-29-1-mars-dust?srsltid=AfmBOooqmIQXmAIhSDSvYhyf6nsKn07_QZuy8L6gQR85-3drtbeiQhzv#box_productdata

Gate 90 ma 34T, kiedyś chciałem go kupić, ale po zobaczeniu tego Radona, teraz rzuciłbym się na niego - amor Foxa, koła DT swissy, przyjemna rama, lepsze hamulce.
Chisel to już klasyka, jedna z lepszych ram, fajna baza pod modyfikację. Przewinęła mi się kiedyś taka sztuka na trasie z pełnym shimano 36T i z bagażnikiem. Gaint, to tak żeby zapełnić miejsce poza podium i żebyś rzucił sobie okiem. Jechałem na nim, fajnie się toczy, ale nie zapłaciłbym tyle za niego. Giant ma jakiś swój amortyzator Cresta, no i patrząc na podzespoły reszty, no nieee.

Napisano (edytowane)

A to jak bym miał wydać tyle na karbonowy to wolał bym aluminiowy. Jak już posiadasz taki budżet zerknij sobie na cannondale ht 4 lub 3 karbon. Teraz doczytałem ile ten canyon waży. 

Edytowane przez Thomass13
Napisano (edytowane)

Fajny jest ten radon ale bez przymiarki nie kupię. Geo trochę rekreacyjne. W Polsce trudno to dostać. Rozważam jeszcze gianta xtc 1, jeździłem i jest ok. 

Edytowane przez Acidos29
brak
Napisano

Jestem posiadaczem EXCEED-a i sobie chwalę. Oczywiście trzeba poczekać na promocję, bo obecny model jest w sprzedaży dopiero od miesiąca. Wiadomo, że to nowa gama modelowa, więc na początku sezonu zawsze kosztuje więcej. Ale za 2–3 miesiące na pewno będzie można kupić go taniej. Moim zdaniem osprzęt jest w porządku — Deore to tania i łatwa w wymianie grupa, a hamulce SLX w zupełności wystarczą dla amatora. Z czystym sumieniem polecam, choć wiadomo, że to subiektywna opinia.

Napisano

No właśnie na korzyść canyona przemawia rama, tani w utrzymaniu naped. Pewnie z czasem wymienię kola I amor i będzie 11 kg. 

Ten focus jest fajny ale ta waga prawie 13 kg 😲

Napisano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi, poszukam na stronkach konkretnych modeli i jakby co dopytam tutaj. Ogólnie widzę jednak tendencję, że im droższy rower, tym mniejsza szansa na otwory na bagażnik. 🙁 

Byłem wczoraj w jeszcze jednym sklepie. Krosy mają lepszą pozycję do jazdy dla mnie, ale nie podoba mi się wąska opona, w modelach, które oglądałem, niby można było dać szerszą oponę, ale w każdym przypadku ograniczał jej szerokość widelec. Ciężko mi stwierdzić jak maksymalnie szerokie opony by tam weszły, w katalogach nie widziałem takiej informacji. Mój obecny rower ma w katalogu 1.65 cala (przynajmniej taką informację znalazłem dla nowszego rocznika). 

Zastanawiałem się nad takimi rozwiązaniami:

- wziąć krosa/trekkinga i zamontować do niego najszersze możliwe opony

- wziąć MTB i zmienić mostek na regulowany lub taki po prostu z bardzo dużym kątem, ewentualnie dodać jakąś przedłużkę do mostka (widziałem w jednym serwisie rowerowym takie rozwiązanie) 

No i też warto dodać, że to 6k to taka "płynna górna granica". Jak coś będzie w połowie tek ceny, ale łączyło najważniejsze dla mnie cechy, to nie ma problemu. Nie szukam najwyższej klasy sprzętu, tylko czegoś dobrze dopasowanego do mnie i moich biednych pleców. 😀

Edytowane przez serwus