Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem szosy za około 8k. W grę wchodzą na ten moment dwa modele:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-sensa-giulia-gf-comp-pd41756/?v_Id=261266

https://sprint-rowery.pl/rower-szosowy-polygon-strattos-s7d

Mój wzrost 174, przekrok 81. Giulia wydaje mi się lepszym wyborem, chociażby ze względu na mniejszą wagę czy możliwość założenia szerszej opony.

Proszę o pomoc w wyborze, ewentualnie jakieś inne opcje w tych pieniądzach.

Napisano

A może by tak zacząć od ustalenia geometrii jakiej szukasz?

Masz w ogóle jakieś doświadczenia z szosą? Bo ogólnie to marki jakie bierzesz pod uwagę (szczególnie polygon) będą bardzo ciężkie w odsprzedaży za rozsądną kasę jeśli ci szosa nie podejdzie

Napisano

Jeżdżę już dobre 2 lata na gravelu (geometria raczej sportowa) więc wiem na co się piszę. Szukam czegoś na dłuższe dystanse. Nie mam zamiaru się z nikim ścigać. Szedłbym w kierunku wygody. Dwie pierwsze opcje wydają się być endurance i to by mnie interesowało, model giulia evo nie do końca taki jest (przynajmniej wnioskując po opisie i opiniach).

Napisano

Ale w czym ta szosa ma Ci pomoc? Nie chcesz się ścigać, chcesz mieć wygodnie, masz gravela to po co Ci szosa? 
Zmień w nim napęd na bardziej szosowy, wąskie opony i spokojnie możesz jezdzic po kilkaset km.

Ja mam napęd 48x11-28 i opony Conti 4season. Na płaskim do 30km/h rower sam jedzie :P. Spokojnie można nabijać setki.

• +1 pomógł 1
Napisano

Przyszedł czas na zmianę :) Z racji że jeżdżę więcej po asfalcie, to chcę rower typowo szosowy, a nie dostosowywać to co mam. Dlatego pytam o opinię co będzie lepsze :P.

PS. Polygona już wykluczyłem

Napisano

@lowicZ1 zmiana dla samej zmiany może oczywiście cieszyć, ale jeżeli ta zmiana funkcjonalnie niewiele wniesie, to możesz poczuć spory zawód po wydaniu niemałej sumy. Stąd uwaga @JWO jest całkiem słuszna, bo w określonych okolicznościach niewielki wkład w to, co masz, da Ci to samo (lub niemal to samo) co nowy rower...

Piszesz o grawelu o sportowej geometrii... Nie wiem, co to dokładnie oznacza, ale dla mnie - myśląc o takim rowerze - od razu mam z tyłu głowy jakąś maszynę do szybszej jazdy w ok. tych 9-10 kg. A Ty dajesz link do karbonowej szosy, która na dzień dobry waży 9,3 kg (co to karbony, że tyle ważą , ja się pytam??? - tyle to ważą właśnie dobre aluminiowe road plusy i lekkie grawele), więc przynajmniej pod tym względem nie spodziewałbym się jakiejś zasadniczej zmiany.

Nowy rower jak najbardziej popieram 🙂, ale przemyśl oczekiwania i sposoby dojścia do celu... Mając grawela, szukając szosy, szedłbym w taką, która jest jak najdalej od świata szerszej opony. No chyba, że pisząc o grawelu, masz na myśli jakiegoś wyprawowego monstercrossa 🙂, to wówczas wszystko lżejsze i na węższym laczku jest "ścigancką szosą"

• +1 pomógł 1
Napisano

Wadą przerabiania gravela na szosę jest to że po tym procesie nie masz gravela.

Btw ta Sensa ma 2 zdjęcia na CR: na jednym ma pełne wewnętrzne prowadzenie linek a na drugim nie. Te dwa modele Sensy (ten na CR i EVO na SR) różnią sie tylko OEMowymi kołami i oponami? (wagą bym się za bardzo nie sugerował na na CR to ich własny pomiar a na SR jest od producenta AKA fikcyjna)

• +1 pomógł 1