DominiqrLee Napisano 28 Kwietnia Napisano 28 Kwietnia Yo, na wszystko chciałbym poświęcić około 600-700zł. Jeśli chodzi o buty to preferowałbym żeby nie były to typowe SPDki, bardziej celowałbym w model typu Endura MT500 clipless - wygląd zwykłych butów, możliwość wpięcia w pedaly SPD ale i jazda bez bloków. Jeżdżę raczej turystycznie i preferowałbym wozić ze sobą jedną parę butów, na buty jestem w stanie przeznaczyć większą część do budżetu. Co do spodenek to rozważam między spodenkami z wkładką od Endury, a samą wkładką i na to inne "cywilne" spodenki, w przypadku spodenek celowałbym w endura hummvee 3/4 z wkładką. Ewentualnie zbawienne byłyby spodnie rozpinane coś na wzór Endura hummvee ZIP-off. Zależy mi żeby było w miarę komfortowo na trasy 50-150km. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale wcześniej nie jeździłem w butach zatrzaskowych i nigdy nie miałem spodenek z wkładką/pampersa. Cytuj
Eathan Napisano 29 Kwietnia Napisano 29 Kwietnia Moim zdaniem spodenki które podajesz nie sprawdzą się. Generalnie będzie grubo i w upał się ugotujesz. Poza tym będzie to zsuwać się z tyłka i wkładka zawsze będzie nie tam, gdzie tego potrzebujesz. Szukaj raczej spodenek typu bibsy. Szelki gwarantują, że nic Ci nie będzie zjeżdżać. Cytuj
michalr75 Napisano 29 Kwietnia Napisano 29 Kwietnia (edytowane) Mam dwie pary spodenek 3/4 Humvee, kiedyś używałem bardzo często, choć na dystansach do 100km, teraz jednak wole bibsy. Wkładka Endury nadaje się na zimę, na ciepłe dni jest za ciepła. Natomiast co do zsuwalności to nie zauważyłem, zwłaszcza że można gacie z wkładką przypiąć do spodenek na zatrzaski. Na jakieś krótkie przeloty te spodenki są bardzo ok, natomiast na 100-150km to już tylko bibsy z szelkami. Edytowane 29 Kwietnia przez michalr75 Cytuj
DominiqrLee Napisano 29 Kwietnia Autor Napisano 29 Kwietnia 57 minut temu, Eathan napisał: Moim zdaniem spodenki które podajesz nie sprawdzą się. Generalnie będzie grubo i w upał się ugotujesz. Poza tym będzie to zsuwać się z tyłka i wkładka zawsze będzie nie tam, gdzie tego potrzebujesz. Szukaj raczej spodenek typu bibsy. Szelki gwarantują, że nic Ci nie będzie zjeżdżać. Jakieś konkretne marki tych spodenek? Widzę są promocje na stronie siroko ale jestem zbyt zielony żeby wiedzieć co powinienem kupić. Na pewno chciałbym mieć możliwość założenia do tego zwykłych spodenek, no chyba, że to się będzie zawsze wykluczać. Cytuj
Eathan Napisano 29 Kwietnia Napisano 29 Kwietnia Marek bibsów jest sporo. Od Ali i spodenek za 100 zł po górną półkę w cenie powyżej 1000 zł za spodenki. Cytuj
DominiqrLee Napisano 29 Kwietnia Autor Napisano 29 Kwietnia Tak przeglądając inne tematy to zauważyłem, że kilka osób poleca nie inwestować zbyt dużo w pierwsze spodenki, myślałem o kupnie tych na początek https://www.centrumrowerowe.pl/spodenki-rowerowe-z-wkladka-eyen-groove-2-0-cargo-pd31639/ z kolei jeśli chodzi o buty tutaj wolałbym kupić raz, a porządnie i rozważam nad tymi https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-ex700-ex7-pd33515/?v_Id=190848 - jakieś sugestie? Pedaly mam hybrydowe więc zależnie od sytuacji będę korzystał z SPD jak i platform. Dobrze żeby były przewiewne i przejście 15-20km na piechotę nie było męczarnią Cytuj
DEFTONES Napisano 30 Kwietnia Napisano 30 Kwietnia Bibsy warte polecenia. Mam je, a kupując kierowałem się opiniami innych i okazały się świetnym zakupem. Z bibsami jest też jak z siodełkiem. Nawet najlepsze nie musza przypasować Twoim pośladkom. Pomysł na buty kiepski, bo w SPD najlepiej jeździ się w butach ze sztywną podeszwą, bo to ona robi za platformę. A chodzenie w takich na takie dystanse to kiepski pomysł i będzie męczarnią. I w przypadku tych też tak będzie. Chodzić można, ale to nie jest chodzenie, jak w zwykłych butach. Cytuj
Eathan Napisano 30 Kwietnia Napisano 30 Kwietnia @DominiqrLee kupując pierwsze SPD wybrałem => Bontrager SSR. Klasyczne adidasy + opcja na bloki. Sprawdzało się to całkiem fajnie. Do tego miało świetna wentylacje. Potem kupiłem już prawdziwe SPDy ze sztywną podeszwą i wybór padł na bardzo sztywne Northwave. Jazda nabrała nowego wymiaru i nie chce już słyszeć o butach innych niż klasyczne sztywne buty do XC. Przećwiczyłem dwa modele Northwave i aktualnie katuję Shimano. Co do bibsów. Możesz wybrać to co zaproponowałeś. Możesz wybrać coś z Decathlona - z tych droższych van ryseli. Możesz iść w stronę Ali i kupić coś od Riona z wkładką elastic interface. Musisz sprawdzić i potem najwyżej kupisz kolejne bibsy bardziej wymyślne. Cytuj
DominiqrLee Napisano 2 Maja Autor Napisano 2 Maja Jeśli ktoś jest ciekawy, kupiłem spodenki bibsy tak jak mi polecaliście, są to moje pierwsze w życiu spodenki z wkładką i żałuję, że nie kupiłem ich rok temu jak zaczynałem, pasują idealnie, póki co przejechałem na nich trasę 50km i jest bardzo wygodnie. Buty kupiłem trochę na dziko przy okazji wybierania spodenek, jakoś tak przymierzyłem i podpasowały (mimo średnich opinii), też jestem bardzo zaskoczony jak duża różnice może zrobić przejście z platformówek na SPD. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi