Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam problem z regulacją tylnej przerzutki. Jak ustawię przerzutkę, że prawidłowo przerzuca z mniejszego blatu na większy to jest problem w drugą stronę. Jak prawidłowo ustawię, że przerzutka zrzuca biegi w dół, to jest problem we wrzucaniu większych biegów. Najczęściej jest problem z wrzuceniem z 1 na 2 albo z 11 na 10. 

W pierwszej kolejności wymieniłem linki i pancerze ale to nic nie dało. Czy jesteście w stanie po zdjęciach określić czy może hak lub wózek jest krzywy. Jeśli są proste to może jakieś rady. 

IMG_0927.jpeg

IMG_0928.jpeg

Napisano (edytowane)

Po wymianie linek i pancerzy trzeba na nowo przeprowdzic ponowna regulacje przerzutki. Wkrecic baryłke w manetce do końca. Podłaczyc nowa linke, poluzowac śruby zakresu. I dopiero regulowac. Odpowiednio tez podłaczyc linke jak była poprowadzona wczesniej do połaczenia ze śruba w przerzutce. 

Edytowane przez Thomass13
Napisano

A czy to nie czasem problem z manualną techniką posługiwania się przerzutką? Ty oczekujesz, że jak pstrykniesz góra/dól to łańcuch zawsze dobrze wskoczy, a tak nie jest, znam to z 3 różnych rowerów średniej klasy. To nie lewarek biegów samochodowych.   Przerzutki reguluje się w ten sposób, że łańcuch schodzi w dół "na pstryknięcie",  ale w górę już tak nie będzie: każda przerzutka pozwala pociągnąć dźwignię nieco głębiej, a gdy łańcuch wskoczy, wtedy ją zwalniamy i tak już zostaje. Szczególnie to się czuje podczas zmiany na przednich blatach.

Napisano (edytowane)

Nie zgodzę się z @Turysta05. Sprawna, dobrze wyregulowana tylna przerzutka powinna chodzić i w górę i w dół od kliknięcia.

Ja na zdjęciu nie jestem w stanie zauważyć ani wykluczyć krzywego haka czy wózka . Zapytam o technikę regulacji baryłką . Ile obrotów robisz na raz? Nie znam się na 11rzędowych kasetach ale przy 9-10 czasem 1/2 obrotu robi różnicę. Może spróbuj delikatniej. Druga sprawa to śrubka ,,B" . I znowu będę trochę teoretyzował - przy 7-8 rzędach regulacja na ,,B" nie ma krytycznego znaczenia , przy 9-10 ... no jakieś tam . Podobno do 12rzędowych są specjalne przymiary bo tolerancja jest minimalna. Może rozregulowałeś tą śrubkę ?

Edytowane przez WaGiant