Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zakupiłem zestaw M6100 przód+tył i wybieram nowe tarcze. Sporo dobrego czytam o Sram Centerline. Niektóre sklepy oferują owe tarcze z pierścieniem montażowym a niektóre bez. 

Czy zmieniając tarcze Shimano na Sram niezbędny jest pierścień Sram i musiałbym go dokupić osobno w przypadku jego braku w zestawie z tarczami czy te które mam seryjnie w rowerze od Shimano się nadadzą?

Napisano

W Shimano od M6100 w górę są klocki typu "wąskiego", więc być może "ślad" klocka nie będzie pokrywał całej powierzchni ciernej na tarczy.

Shimano są pod tarczę grubości 1,8mm. Tarcze sram występują jako 1,8mm, ale też w grubszych wersjach.

Shimano z tarczą 2mm testowałem. Da się, ale tarcza musi być idealnie prosta i trzeba się przyłożyć do ustawienia zacisku.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Oo dobrze, że o tym piszesz. Dużo nieciekawych informacji przeczytałem na temat tarcz Shimano stąd poszukiwania alternatywy. Czy polecacie w takim razie coś innego w podobnej cenie?

Doczytałem że te Sramy mają grubość 1.8mm. a to że klocek nie pokrywa całej tarczy to nie jest problem. Gorzej byłoby w drugą strone

Edytowane przez Jacek.h97
Napisano

Używam centerline ze wszystkimi hamulcami,  także z tymi "niekompatybilnymi".

Niekompatybilność jest w tym przypadku zabawna bo hamulce srama też są z nimi niekompatybilne. 

Wns