Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,
Może ktoś jak ja idący w minimalizm wagowy podczas bikepackingu, ale jednak dbający o bezpieczeństwo pojazdu będzie zainteresowany linką na szyfr.

Zapięcie bardzo małe i lekkie co jest kluczowe zapewne to tylko straszak na złodzieja, więc zostawianie sprzętu na dłuższy czas raczej odpada. Używałem podczas 3dniowego wyjazdu jadąc solo - wchodząc do sklepu dawał odrobine spokojniejszą głowę niż gdyby miał stać niezabezpieczony😅 nie ma szans zapomnieć kluczyka co na wyjeździe wg mnie też istotne
Wrzucam link może komuś się przyda
Zapięcie minimalistyczne

2a0cbd8c-a074-49fa-867c-2909ebc55519.jpeg

Napisano
W dniu 15.03.2026 o 18:37, nctrns napisał:

To jest sama linka, czym ją chcesz zapiąć? Ogólnie na zamknięcie pod sklepem będzie ok, zależnie od kłódki jaką zastosujesz. Nie będzie wygodne w przewożeniu, bo jest sztywna i nie zwiniesz jej za bardzo.

Przeciwnie, zwija się bardzo dobrze i super się przewozi. Ja używam dokładnie tej samej linki, z malutką kłódeczką, właśnie w celu szybkiego przypięcia pod sklepem. Przy dobrym zwinięciu i spięciu pętli kłódką zajmuje tyle co multitool.

Pewnie są lepsze, bezpieczniejsze, lżejsze, wygodniejsze rozwiązania. Ale jak ktoś się zastanawia, to takie też jest ok.

image.png.d49f51d7a2cb416484d4b73284fadd34.png

Napisano

ja na codzień wożę ze sobą coś w rodzaju OXC Combi Zip 3. Jak na razie wyrobiłem sobie takie podejście, że należy wozić albo coś naprawdę porządnego (na złodzieja ze sprzętem), albo cokolwiek byle było i byle lekkie (na złodzieja który ma tylko gołe ręce).

Napisano
19 godzin temu, panmisiekbike napisał:

Może ktoś jak ja idący w minimalizm wagowy podczas bikepackingu, ale jednak dbający o bezpieczeństwo pojazdu będzie zainteresowany linką na szyfr.

Jak chcesz minimalizm wagowy, to Hiplok z lok jest sporo lżejszy, nawet dwupak z kluczami, który pozwoli przypiąć się niemal do wszystkiego.

Klucze nie są problemem, bo i tak pewnie jakieś od domu zabierasz, więc dopięcie kolejnego od zapięcia jest standardem.
Ja mam wpięty klucz do zestawu na rower, dodatkowo w razie co, zapasowy przypięty w kieszonce plecaka.

Próbowałeś w tej lince czy nie da się przeprogramować kodu przy zamkniętym zamku? Patrząc o zdjęciach nie wygląda to zbyt solidnie.
Podobnie, czy próbowałeś otworzyć na czuja? Tanie zamki szyfrowe bywają podatne na takie otwarcie, jak się napnie mechanizm zamka, to idzie wyczuć wskoczenie na właściwą pozycję.

Napisano
W dniu 18.03.2026 o 08:52, zekker napisał:

Jak chcesz minimalizm wagowy, to Hiplok z lok jest sporo lżejszy, nawet dwupak z kluczami, który pozwoli przypiąć się niemal do wszystkiego.

Klucze nie są problemem, bo i tak pewnie jakieś od domu zabierasz, więc dopięcie kolejnego od zapięcia jest standardem.
Ja mam wpięty klucz do zestawu na rower, dodatkowo w razie co, zapasowy przypięty w kieszonce plecaka.

Próbowałeś w tej lince czy nie da się przeprogramować kodu przy zamkniętym zamku? Patrząc o zdjęciach nie wygląda to zbyt solidnie.
Podobnie, czy próbowałeś otworzyć na czuja? Tanie zamki szyfrowe bywają podatne na takie otwarcie, jak się napnie mechanizm zamka, to idzie wyczuć wskoczenie na właściwą pozycję.

Tak próbowałem i nie da sie otworzyć ramienia. Myśle że prędzej ktoś jakby zaczął szarpać rowerem to mógłby uszkodzić zapięcie, aczkolwiek nic w tym dziwnego skoro waży jedynie 100gram.
Tak jak napisalem dla mnie to zapięcie typu "straszak" żeby ktoś dał sobie spokój przy pierwszym kontakcie z zapięciem 🤠