Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuje nowych kół do mojego roweru bo już mnie szlak trafia. Posiadam rower Bergamont Grandurance 4 z 2022 roku z obręczami shining db-t260, disc. Chciałbym je zamienić na coś gdzie będzie mi łatwiej na trasie zmienić dętkę bo wyjąć oponę z tej obręczy to jakiś koszmar. No chyba że wina jest tutaj opony (schwalbe g-one allround). Chciałbym coś prostszego co wymiana na trasie z dala od cywilizacji nie zajmie 30 min szarpania aby zdjąć oponę z koła i dopiero dostać się do dętki. 

Jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o takie sprawy, z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Czy obręcz ma rowek do umieszczenia opony na czas wrzucania/zrzucania jej z obręczy? Na środku obręczy powinno być takie zagłębienie na kilka mm o szerokości centymetra. Ono służy do tymczasowego umieszczenia tam rantu opony na czas jej podważania łyżką. Też za pierwszym razem tego nie wiedziałem i zdzierałem skórę z palców. Może problemem nie jest ani obręcz ani opona - a tylko brak umiejętności?

Napisano

Z tego co widzę po internetach, to rowek jest: http://www.shining-cycle.com.tw/?q=pro/db-t260
Kwestia, czy to jest problem ze ściągnięciem/założeniem opony z/na obręcz, czy z wypchnięciem z rantu.

Jeżeli opis nie kłamie, to obręcz jest przystosowana do bezdętki. W takich przypadkach wypchnięcie opony z rantu może sprawiać problem (tak samo jak później prawidłowe osadzenie). Tu potrzeba sporo praktyki i nieco siły.
Jeżeli w komplecie jest opaska do bezdętki, to sprawa może być jeszcze trudniejsza. Ja tak miałem w fabrycznych Bontragerach, gdzie z opaską było jeszcze ciaśniej, a przy próbach wypchnięcia miałem wrażenie, że opaska się przesuwa...

Są też kombinacje opona-obręcz, które po prostu są ciężkie w obsłudze. Dobre łyżki sporo ułatwiają ale czasami dla spokoju warto zmienić obręcz.
Najlepiej przejść się do rowerowego z oponą i przymierzyć się do różnych obręczy. Jak da się łatwo założyć rękami, to prawdopodobnie będzie ok. Standardowe nieprzystosowane do systemów bezdętkowych z reguły sprawiają mniej problemów, ale trafiają się wyjątki bez odpowiedniego rowka na środku.

Napisano

Jaka wersja tych opon? ja mam zwijane bezdętki i dość ciasne są ale z łyżkami zajmuje to 2minuty. Może trzeba pooglądać na necie jak ułożyć oponę na obręczy do jej ściągania.