Elthing Napisano 24 Lutego Napisano 24 Lutego (edytowane) Hej, przymierzam się do zakupu roweru. Gravel z prostą kierownicą lub fitness. Zastanawiam sie nad tymi modelami: Marin dsx 2 link Cube Nulane Pro link Specialized Sirrus X 3.0 lub 4 jeśli budzet uda sie zwiekszyc. - link Rower głównie miasto itd. Co bedzie najlepszym rozwiazaniem? Dzieki, E. Edytowane 24 Lutego przez Elthing Cytuj
Greg1 Napisano 24 Lutego Napisano 24 Lutego Marin albo Cube albo Sirrus X 4.0 ze względu na napęd bo w tym Sirrusie X 3.0 jest jakiś Microsh*t 1x9. Ja osobiście wybrałbym Cube z poprzedniego rocznika na GRX 2x10, chociaż obecny na Cues 2x10 też nie jest zły. Ale ja lubię napędy 2xx i mam do miasta Cube SL Road (czyli poprzednika Nulane) z napędem 2x10 Tiagra ale wcześniej był on też moim rowerem uniwersalnym do wszystkiego innego niż mtb, taki grawel z prostą kierownicą. Jak tylko i wyłącznie do miasta to jednak wybrałbym chyba Sirrusa X 4.0 bo w mieście nie potrzebujesz szybszego i lepszego stopniowania z napędów 2xx tylko większej prostoty gwarantowanej przez napędy 1xx. Marina bym wybrał raczej jak bym się sporo włóczył poza miastem, po szutrach, drogach polnych, kiepskich asfaltach, itp. bo to taki bardziej mtb ze sztywnym widelcem i szerokimi oponami rodem z mtb Cytuj
Wojcio Napisano 24 Lutego Napisano 24 Lutego Mam DSX 1 (żona ma DSX2). Warto kupić DSX2 - nie widać tego wprost w specyfikacji, ale "2" ma lżejsze koła z obręczami pod tubeless oraz lepszą korbę i suport. Napęd 12 zamiast 11. Cube ma napęd 2x - jak kto lubi, ale jest nowoczesny i ma piękny kolor. Spec 3 X ma widelec aluminium, osie na szybkozamykacz, napęd 10s - ogólnie wszystko o klasę gorzej. Jazda na moim DSX po mieście sprawia mi dużo frajdy - i na asfalnie i na jakichś terenowych skrótach. Traktuję go jednak jako rower na dobrą pogodę - na dojazdy w każdych warunkach lepiej poszukać czegoś kompletnego (oświetlenie na dynamo w piaście, dobre błotniki). Cytuj
Greg1 Napisano 24 Lutego Napisano 24 Lutego Cube występuje w wersji FE czyli z błotnikami, bagażnikiem i oświetleniem z dynamem w piaście Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi