Skocz do zawartości

[Koła] Koła przystosowane do sztywnych osi do ramy na szybkozamykacz

archieee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim

Zastanawiam się nad zmianą kół na któreś z oferty dt swiss i zastanawiam się czy posiadając ramę przystosowaną do QR mogę zastosować koła przystosowane do sztywnych osi.

Czy wystarczy zastosować zacisk thru axle jak to wygląda. Jak to ugryźć i jakie koła ewentualnie polecacie tej firmy

Napisano

W przypadku mtb sensu brak - nie użyjesz tych kół w nowym rowerze i spokojnie możesz brać (jeśli musisz) koła pod qr. W szosie/gravelu wspóldzesne standardy mają osie przelotowe takiej samej długości jak te na szybkozamykacz więc komwersja jest możliwa. Wszystkie piasty dt są konwertowalne do qr poprzez wymianę end-capów.

Napisano

Przy rowerze z osiami qr w zasadzie zostaje zamówienie kół składanych lub zakup gotowych kół gravelowych 12x100/12x142. Jak wyżej wspomniano, ich szerokość jest zgodna z qr 100/135 i w wielu przypadkach wystarczy wymienić endcapy (w novatecku również ośkę z tyłu).

Napisano

Mam gravela z qr 100/142 i zastanawiam się nad dtswiss p1850 spline / czyli wychodzi na to ze potrzebne mi tylko endcapy przód i tył i ta wąska ośka z qr będzie działać bez problemu 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...