Skocz do zawartości

[licznik] kadencja + prędkość

Bob23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Kilka razy w tygodniu robię wypady rowerowe ok. 25km po mieście lub po obrzeżach miasta.

Dużą wagę przywiązuję do prędkości ale chciałbym zacząć zwracać większą uwagę na kadencję.

Aktualnie jeżdżę z telefonem: Komoot mnie nawiguje (tam też planuję trasy), a Strava śledzi średnią prędkość i dystans - wszystkie dane na podstawie GPS.

Zastanawiam się nad zakupem licznika rowerowego dla czytelniejszego podglądu aktualnej prędkość, przebytego dystansu i aktualnej kadencji. Fajnie jakby mógł potem te dane przenieść do Stravy i tam już przeglądać odcinki, prędkość średnią itp.

Czytając forum natrafiłem na dwie propozycje:

CYCPLUS M1 + CYCPLUS C3 - wydaje mi się, że ma wszystko co potrzebuję i jest atrakcyjny cenowo.

IGPSPORT BSC200 - tutaj cena wysoka jak dla mnie ale jeśli jest to w stanie zastąpić mi nawigację z Komoota i pozwolić schować telefon to bym się nad tym zastanowił.

Macie jakieś opinie na temat tych liczników? A może macie coś innego godnego polecenia?

Napisano

Kwestia budżetu-ode mnie z tańszcyh to mogę brytona polecić, ale jak IGSPORT jest za drogi to może być lipa. Dane pewnie przerzucisz choć nie wiec jak z cycplusem. Do odczytu realnej prędkości  (nie z gps) i kadencji musisz mieć czujniki kolejno-prędkości i kadencji.

Napisano

CYCPLUS M1 z czujnikami to 160zł + wysyłka, BSC200 to 340zł + wysyłka.

Żaden ze mnie sportowiec, chciałbym mieć po prostu bardziej dokładne dane aby potem w jakimś stopniu je sobie przeanalizować więc im mniejszy budżet tym lepiej, szczególnie, że ma to być gadżet.

Nawigacja na cały świat w Komoot to 140zł więc dodając CYCPLUSa to wciąż taniej niż BSC200 ale jednak dwa urządzenia na kierownicy.

Poza tym Komoot jakoś tam sobie potrafi trasę przestawić i mam pogląd całej mapy, na BSC200 mam tylko ślad więc jadąc w nowe miejsca może się okazać niewystarczający.

Napisano

BSC200 można kupić czasem nawet poniżej 200zł. Tutaj za 220 - pierwszy z brzegu link: IGPSPORT BSC200 komputer rowerowy jazda na zewnątrz czujnik prędkości licznika kilometrów IGS BSC200 Bike Smart prędkościomierz Ant + Gps dla Traval - AliExpress

No i to nie jest nawigacja jaką znamy z tel. To jest prowadzenie po zaplanowanym śladzie. Jeśli zjedziesz z planowanego śladu gdzieś w bok to nie przeroute'uje trasy tylko będzie pokazywać strzałkę w którą stronę jechać żeby dojechać do planowanego śladu. W każdym razie można tak jeździć kilkadziesiąt h. Z telefonem to awykonalne, chyba, że podłączysz go do jakiegoś większego powerbanku.

Napisano

Brałem pod uwagę opcję BSC200 z czujkami od IGSPORT w zestawie. Nie przyszło mi do głowy, że CYCPLUSy będą kompatybilne z IGSPORT. A będą?

Napisano

Czyli w sumie muszę się zastanowić czy nawigacja po śladzie mi będzie odpowiadać bo chyba BSC200 nic więcej niż CYCPLUS M1 nie daje?

• 4 tygodnie później...
Napisano

Byłem z BSC200 i czujnikami Cycplus na 3 przejazdach i jestem zadowolony, dziękuję za polecenie.

Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić powiadomień z telefonu na liczniku, apka IGSPORT musi być wtedy cały czas włączona na telefonie? Powiadomienia mam włączone w opcjach apki.

Mam pytanie odnośnie ustawienia wielkości koła w liczniku: jaką wielkość powinienem wybrać? Mam rower FastRoad AR 2 na obręczach 23-622 i oponach 700x40c, więc wg tabelek na necie jest to 2200mm (średnica opony) i tak mam ustawione lecz czasami licznik wywala komunikat o wykryciu nowego rozmiaru koła i przeważnie pokazuje mniejsze wartości np. 2155 itp.

Zacząłem wątpić i bawiąc się na gear-calculator.com zauważyłem, że dla opony 40-622 ustawia wartość 2220mm.

Napisano

Zamiast bawić się w jakieś bezsensowne tabelki z internetu weź zrób na oponie ślad jakimś kremem czy olejkiem do opalania, przetocz rower (najlepiej siedząc na nim) tak żeby opona zostawiła 2 ślady na ziemi, zmierz odległość między nimi i masz obwód koła.

Napisano

@keltu, spotkałem się z tą metodą ale stwierdziłem, że to są przecież tak standardowe rzeczy, już ogarnięte w tabelach, że po co mam jeszcze się tak bawić? Jaki sens tych tabel w takim razie? Licznik i tak nie pozwala mi wpisać wartości tylko wybrać z tych "standardowych".

Napisano

Niestety, to instrukcja do BSC100, storna IGS ma jakiś błąd i pod linkami do 200 są instrukcje od 100.

Sprawdziłem w papierowej instrukcji, którą mam i nie ma tam ani słowa o wyborze średnicy dla czujnika. Więc musisz mi uwierzyć, że rozmiar się wybiera z predefiniowanych albo opcja wpisania ręcznie jest jakoś ukryta.

Czyli test pomiaru średnicy powinno się wykonać siedząc na rowerze? Pchając sam rower, a siedząc na nim, średnica wyjdzie inna.

Napisano

Odnośnie powiadomień - tak licznik musi być cały czas połączony po BT z uruchomioną apką.

Na liczniku wchodzisz w czujnik prędkości, wyłączasz opcje automatyczne coś tam i wchodzisz w rozmiar koła - zadajesz go co do mm.

20240518_223140.jpg

20240518_223147.jpg

2 godziny temu, Bob23 napisał:

Czyli test pomiaru średnicy powinno się wykonać siedząc na rowerze? Pchając sam rower, a siedząc na nim, średnica wyjdzie inna.

Teoretycznie tak. W praktyce mało realne. Możesz do pomiaru zredukować ciśnienie w gumie.

Napisano

Nie bądź zaskoczony. Obwód koła bedzi zależał od szerokości wewnętrznej obręczy, ciśnienia i przedewszystki  profilu gumy i bieżnika. W każdym razie te 5mm w tą czy w tamtą przy 2,2m to jest 0,2%.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...