Bob23 Napisano 25 Kwietnia 2024 Napisano 25 Kwietnia 2024 Cześć! Kilka razy w tygodniu robię wypady rowerowe ok. 25km po mieście lub po obrzeżach miasta. Dużą wagę przywiązuję do prędkości ale chciałbym zacząć zwracać większą uwagę na kadencję. Aktualnie jeżdżę z telefonem: Komoot mnie nawiguje (tam też planuję trasy), a Strava śledzi średnią prędkość i dystans - wszystkie dane na podstawie GPS. Zastanawiam się nad zakupem licznika rowerowego dla czytelniejszego podglądu aktualnej prędkość, przebytego dystansu i aktualnej kadencji. Fajnie jakby mógł potem te dane przenieść do Stravy i tam już przeglądać odcinki, prędkość średnią itp. Czytając forum natrafiłem na dwie propozycje: CYCPLUS M1 + CYCPLUS C3 - wydaje mi się, że ma wszystko co potrzebuję i jest atrakcyjny cenowo. IGPSPORT BSC200 - tutaj cena wysoka jak dla mnie ale jeśli jest to w stanie zastąpić mi nawigację z Komoota i pozwolić schować telefon to bym się nad tym zastanowił. Macie jakieś opinie na temat tych liczników? A może macie coś innego godnego polecenia?
nossy Napisano 25 Kwietnia 2024 Napisano 25 Kwietnia 2024 Kwestia budżetu-ode mnie z tańszcyh to mogę brytona polecić, ale jak IGSPORT jest za drogi to może być lipa. Dane pewnie przerzucisz choć nie wiec jak z cycplusem. Do odczytu realnej prędkości (nie z gps) i kadencji musisz mieć czujniki kolejno-prędkości i kadencji.
Bob23 Napisano 25 Kwietnia 2024 Autor Napisano 25 Kwietnia 2024 CYCPLUS M1 z czujnikami to 160zł + wysyłka, BSC200 to 340zł + wysyłka. Żaden ze mnie sportowiec, chciałbym mieć po prostu bardziej dokładne dane aby potem w jakimś stopniu je sobie przeanalizować więc im mniejszy budżet tym lepiej, szczególnie, że ma to być gadżet. Nawigacja na cały świat w Komoot to 140zł więc dodając CYCPLUSa to wciąż taniej niż BSC200 ale jednak dwa urządzenia na kierownicy. Poza tym Komoot jakoś tam sobie potrafi trasę przestawić i mam pogląd całej mapy, na BSC200 mam tylko ślad więc jadąc w nowe miejsca może się okazać niewystarczający.
Dokumosa Napisano 25 Kwietnia 2024 Napisano 25 Kwietnia 2024 BSC200 można kupić czasem nawet poniżej 200zł. Tutaj za 220 - pierwszy z brzegu link: IGPSPORT BSC200 komputer rowerowy jazda na zewnątrz czujnik prędkości licznika kilometrów IGS BSC200 Bike Smart prędkościomierz Ant + Gps dla Traval - AliExpress No i to nie jest nawigacja jaką znamy z tel. To jest prowadzenie po zaplanowanym śladzie. Jeśli zjedziesz z planowanego śladu gdzieś w bok to nie przeroute'uje trasy tylko będzie pokazywać strzałkę w którą stronę jechać żeby dojechać do planowanego śladu. W każdym razie można tak jeździć kilkadziesiąt h. Z telefonem to awykonalne, chyba, że podłączysz go do jakiegoś większego powerbanku.
Bob23 Napisano 25 Kwietnia 2024 Autor Napisano 25 Kwietnia 2024 Wrzuciłeś ten sam link co ja w pierwszym poście. Cena 340zł którą podałem to cena już z czujnikami.
Dokumosa Napisano 25 Kwietnia 2024 Napisano 25 Kwietnia 2024 Nie wiem czemu tak dziwnie to liczysz... Licznik 220, 2 czujniki 50 to ciągle jest 270zł CYCPLUS C3X2 Cadence Speed Dual Sensor Cycling Bicycle Accessories ANT+ BLE 5.0 Speedometer for XOSS Strava Bike Computer - AliExpress
Bob23 Napisano 25 Kwietnia 2024 Autor Napisano 25 Kwietnia 2024 Brałem pod uwagę opcję BSC200 z czujkami od IGSPORT w zestawie. Nie przyszło mi do głowy, że CYCPLUSy będą kompatybilne z IGSPORT. A będą?
Dokumosa Napisano 25 Kwietnia 2024 Napisano 25 Kwietnia 2024 Bez żadnego problemu. Sam mam taką konfigurację. Działają też XOSy i Magene.
Bob23 Napisano 25 Kwietnia 2024 Autor Napisano 25 Kwietnia 2024 Czyli w sumie muszę się zastanowić czy nawigacja po śladzie mi będzie odpowiadać bo chyba BSC200 nic więcej niż CYCPLUS M1 nie daje?
Dokumosa Napisano 25 Kwietnia 2024 Napisano 25 Kwietnia 2024 W bsc możesz układ ekranu sobie wg własnych upodobań konfigurować i to z poziomu aplikacji na tel. Do tego masz powiadomienia z tel na ekranie bsc (połączenia, sms'y oraz z innych aplikacji).
Bob23 Napisano 25 Kwietnia 2024 Autor Napisano 25 Kwietnia 2024 Git, dzięki @Dokumosa za info. Zdecyduję się na BSC200 i czujki z CYCPLUSa.
Bob23 Napisano 18 Maja 2024 Autor Napisano 18 Maja 2024 Byłem z BSC200 i czujnikami Cycplus na 3 przejazdach i jestem zadowolony, dziękuję za polecenie. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić powiadomień z telefonu na liczniku, apka IGSPORT musi być wtedy cały czas włączona na telefonie? Powiadomienia mam włączone w opcjach apki. Mam pytanie odnośnie ustawienia wielkości koła w liczniku: jaką wielkość powinienem wybrać? Mam rower FastRoad AR 2 na obręczach 23-622 i oponach 700x40c, więc wg tabelek na necie jest to 2200mm (średnica opony) i tak mam ustawione lecz czasami licznik wywala komunikat o wykryciu nowego rozmiaru koła i przeważnie pokazuje mniejsze wartości np. 2155 itp. Zacząłem wątpić i bawiąc się na gear-calculator.com zauważyłem, że dla opony 40-622 ustawia wartość 2220mm.
keltu Napisano 18 Maja 2024 Napisano 18 Maja 2024 Zamiast bawić się w jakieś bezsensowne tabelki z internetu weź zrób na oponie ślad jakimś kremem czy olejkiem do opalania, przetocz rower (najlepiej siedząc na nim) tak żeby opona zostawiła 2 ślady na ziemi, zmierz odległość między nimi i masz obwód koła.
Bob23 Napisano 18 Maja 2024 Autor Napisano 18 Maja 2024 @keltu, spotkałem się z tą metodą ale stwierdziłem, że to są przecież tak standardowe rzeczy, już ogarnięte w tabelach, że po co mam jeszcze się tak bawić? Jaki sens tych tabel w takim razie? Licznik i tak nie pozwala mi wpisać wartości tylko wybrać z tych "standardowych".
keltu Napisano 18 Maja 2024 Napisano 18 Maja 2024 Przecież wystarczy inny bieżnik czy ciśnienie w oponie i już masz rozbieżność w obwodzie koła więc takie tabelki w internecie można robić o 4 litery. Oczywiście że można wpisać dokładny obwód koła (z dokładnością do 1mm) ustawienia i funkcja E4. https://www.igpsport.com/_files/ugd/38e7bd_30f566cac75e42a38fdd01eb6a4d3eab.pdf
Bob23 Napisano 18 Maja 2024 Autor Napisano 18 Maja 2024 Niestety, to instrukcja do BSC100, storna IGS ma jakiś błąd i pod linkami do 200 są instrukcje od 100. Sprawdziłem w papierowej instrukcji, którą mam i nie ma tam ani słowa o wyborze średnicy dla czujnika. Więc musisz mi uwierzyć, że rozmiar się wybiera z predefiniowanych albo opcja wpisania ręcznie jest jakoś ukryta. Czyli test pomiaru średnicy powinno się wykonać siedząc na rowerze? Pchając sam rower, a siedząc na nim, średnica wyjdzie inna.
Dokumosa Napisano 18 Maja 2024 Napisano 18 Maja 2024 Odnośnie powiadomień - tak licznik musi być cały czas połączony po BT z uruchomioną apką. Na liczniku wchodzisz w czujnik prędkości, wyłączasz opcje automatyczne coś tam i wchodzisz w rozmiar koła - zadajesz go co do mm. 2 godziny temu, Bob23 napisał: Czyli test pomiaru średnicy powinno się wykonać siedząc na rowerze? Pchając sam rower, a siedząc na nim, średnica wyjdzie inna. Teoretycznie tak. W praktyce mało realne. Możesz do pomiaru zredukować ciśnienie w gumie.
Bob23 Napisano 18 Maja 2024 Autor Napisano 18 Maja 2024 @Dokumosa, dzięki ponownie za pomoc! @keltu, zwracam honor, ale z tymi tabelkami i tak jestem zaskoczony :)
Dokumosa Napisano 18 Maja 2024 Napisano 18 Maja 2024 Nie bądź zaskoczony. Obwód koła bedzi zależał od szerokości wewnętrznej obręczy, ciśnienia i przedewszystki profilu gumy i bieżnika. W każdym razie te 5mm w tą czy w tamtą przy 2,2m to jest 0,2%.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.