Skocz do zawartości

[Napinacz do lancucha] Jaki wybrac

Mvz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ostatnim czasem wymienilem piaste z 7 biegowa na 1 biegowa kupilem nowy lancuch lecz jest za luzny i potrzebuje konkretnego napinacza do hakow pionowych \

(w serwisie powiedzieli ze bedzie ciezko i nie wiadomo czy ta zrobia,  a ja sam sie nie znam)

Napisano

A jak był napinany łańcuch z poprzednią piastą? Przecież zmiana Piasty sama nic nie zmienia, A jak dodatkowo zmieniłeś zębatkę z tyłu na inną i może jeszcze blat na korbie, to po prostu dostosuj długość łańcucha do nowych zębatek i napnij go w ten sam sposób co poprzednio.

Napisano
Cytat

z przodu byl napinacz i z tylu 2 kolowy jest to rower kellys whip 10 wiec moze ci to pomoze okreslic sytuacje ,  lancuch nie pasuje do poprzednich napiinaczy bo jest za szeroki  

Napisano

Z tyłu miałeś przerzutkę, nie napinacz. Jak zrobiłeś sobie singlespeeda, to potrzebny napinacz znajdziesz pod hasłem "napinacz łańcucha single speed".
Przykręcasz do haka w miejsce przerzutki i masz taki efekt:

40f8e265e4a1fb136a865569bcc0da82b3f4859a_original.jpeg.1188d871e9385684d1e69e59c856adf7.jpeg
To jest oczywiście najprostsza konstrukcja, są takie ze sprężynami, dwuczęściowe, z dwoma kółkami itd.

Napisano

Poszukałem napinacza do łańcucha singlespeed i wszystkie były na dużą śrubę  lecz u mnie przy hakach takich nie ma tylko są takie małe po przerzutkach  

440154744_805921290894572_5168358436859281039_n.jpg

Napisano
Godzinę temu, Mvz napisał:

u mnie przy hakach takich nie ma tylko są takie

Bo pokazujesz ramę bez haka przerzutki. W te małe otwory przykręcasz hak przerzutki, który ma odpowiedni nagwintowany otwór do przykręcenia samej przerzutki. I rzeczywiście jako napinacza możesz użyć starej przerzutki, nawet jak jest niesprawna (byle miała nieuszkodzony wózek). Tylko  z tego, co pokazujesz i Twoich szczątkowych informacji, czuję, że tu nie bez powodu była zmiana z napędu 7-rzędowego na single speeda. Czy tam czasem po drodze nie połamałeś tej przerzutki i przy okazji nie urwałeś haka…?

Widzisz o co chodzi?

167911_Whip_10_Purple.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...