Skocz do zawartości

[suport] Trek ds 2 gen 4 - zlokalizowanie stukania

klejnotNilu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, próbuje zlokalizować pochodzenie stukania w rowerze. Stuk zawsze jest pod prawą nogą, przy mocnym wciskaniu pedala, dobrze zakładam że to suport? Kupować nowy czy można to jeszcze próbować rozebrać i poprawić? 

Napisano

Jeżeli pedał to zacząłbym od slrawdzenia, czy jest odpowiednio przykręcony do korby, a najlepiej to go wykręć i wkręć na smarze, jeżeli jest tam sucho.

A po drodze jeszcze połączenie tylnego koła z ramą, hak przerzutki, a nawet obejma zamykacza podsiodłowego.

Jeżeli między tymi elementami jest choćby ziarenko piasku to też może trzeszczeć, cykać, strzelać itp., a słychać będzie jakby z suportu.

Suportu też nie można wykluczyć, ale jeżeli nie ma on najechane pare ładnych tys. km to może wystarczyć samo dokręcenie, bo miski za słabo przykręcone mogły się delikatnie poluzować.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Mam ten rower i też mi coś postukiwało. Rozkręciłem i przesmarowałem pedała ale okazało się że to stukał ten plastikowy odblask na pedale. Trzeba go solidnie wcisnąć (wchodzą dwa plastikowe bolce w korpus pedała). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...