Skocz do zawartości

[Napęd Deore M5100] Problemy z biegiem 9/10/11

DzejkiBejki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Piszę do was z prośbą o pomoc, ponieważ już nie mam pomysłów co mogło pójść nie tak. 

Kilka dni tamu zerwałem łańcuch, był to Kmc x11 ( srebrno-srebrny) :D Kupiłem go na allegro od sprzedawcy, był bez pudełka. 

Więc zamieniłem go na KMC X11 ( srebrno-czarny ) tu już prosto z centrum rowerowego. 

Troche tzw "backstory, pierwotnie miałem Xtradę 6, z niej napęd posłużył mi do zbudowania obecnie commencala mety AM/HT i oryginalnie w tym napędzie był łańcuch ( srebrno-czarny ) niestety nie wiem dlaczego ale go wymieniłem, nie przypominam sobie żeby pękł ani nic takiego, po prostu go wymieniłem na  ten w pełni srebrny i ten oto łańcuch sobie tak bez problemu śmigał dopuki nie pękł z mojej winy, przepuszczałem samochód ( mając pierwszeństwo ) i z pełnego koptyta ruszyłem na 11 biegu, zerwał się.

Tak więc kupiłem to co było oryginalnie czyli ( srebrno-czarny ) i tu się zaczynają schody, wszystko ładnie piękni, 1-2-3-4-5-6-7-8 jak masełko, 9-10-11 problem.. przy mocniejszym depnięciu w pedał, łańcuch przeskakuje ale cięzko mi to jest opisać, to nie jest przeskakiwanie z biegu na bieg, uczucie takie jakby bębenek się nie zazębiał ale to wykluczyłem po sprawdzeniu bębenka to po pierwsze a po 2 na innych biegach nic takiego się nie dzieje, tak więc typowo, na początku sprawdziłem spinkę, wszystko w porządku, zużycie kasety, też nie, nie ma spiłoowanych zębów, hak prosty, przerzutka prosta I nie mogę za nic dojść do problemu, regulowałem przerzutkę, też nic. 

Czy jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć co to może być ? łańcuch i tak już kupiłem nowy ( srebrno-srebrny ) ale może coś mi gdzieś umknęło.

Sprawdziłem stronę producenta i wychodzi na to że jedynie się różnią kolorem ale czy aby na pewno? zauważyłem że są jakieś inne oznaczniki, np R, wiem że SL to Superlight i EPT to jakaś powłoka antykorozyjna ale nigdzie nie widzę szerokości, jedynie długość więc zakładam że jest taka sama w łańcuchach 11s.

Fotki opisze po cenach bo tak będzie łatwiej:

139.99 był pierwotnie na rowerze oraz taki kupiłem po zerwaniu.

88.71 to był ten który pękł 

Ten bez ceny kupiłem z godzinę temu, najbliższy do tego za 88.71 ( cena tego łańcucha 99.99 ) 

unnamed (1).jpg

unnamed (2).jpg

Zrzut ekranu 2024-03-16 203336.png

Napisano

Jak przebieg kasety?

Poza tym jeżeli mocno gnieciesz na małych zębatkach to kaseta może wyglądać jak nowa, ale małym zębatkom dużo nie trzeba.

Napisano

Kup problematyczne koronki , są dostępne. 

Łańcuch kupiłeś na allegro od kogoś? Czy ze sklepu internetowego który prowadzi sensowną działalność? Bo jeśli kupiłeś go od Józka na allegro to kupiłeś podrabiany kmc z Aliexpress. 

Czym fabrycznie posmarowany jest nowy łańcuch? Jest/był kleisty (smar) czy raczej pod palcem czujesz olej? Podróbki są w oleju, oryginały w smarze.  

Napisano

@tobo Fabrycznie oryginał - drugi łańcuch który się zerwał był z Allegro od „spszedafcy” teraz mam prosto z centrum rowerowego w przypadku gdyby ten był zły, kupiłem jeszcze jeden z centrum 😅

ten nowy był kleisty ale troche go przetarłem i dałem swojego smarowania, pamiętam że ten z allegro też był w takiej kleistej mazi? 

Jesteś w stanie podlinkować koronki? Bo sam znalazłem ale do XTR

Napisano

Ja kupuję większe ilości np w bike-discount.de.  Biorę po 2-3 każdego rozmiaru. Wersja pod xt czy slx, do kaset 11sp. 

Screenshot_20240317-145055_Chrome.jpg

Napisano

@tobo Wiesz co, tak się zastanawiam czy nie kupić nowej kasety, nazbierało mi się monet na alledrogo i wychodzi mnie nowa cs-m5100 za 108zł, gadałem ze znajomym z serwisu i też stawia na zużycie kasety a najgorsze jest to że wcale po niej nie widać żeby była ciachnięta ( dlatego też wykluczałem kasetę )  ale faktycznie ma już ponad dwa lata i zrobiła myślę że grubo ponad 5-6k km co by się kwafilifikowało już trochę temu na wymianę + dokupie sobie koronki tak dla zabezbieczenia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...