Skocz do zawartości

[Przerzutka] Używka Deore Lx/xt vs Nowa Alivio

Kerusi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Moja stara przerzutka już się nieco zużyła i nadszedł czas na wymianę. 

No i nadszedł dylemat czy lepszym wyborem było by zakup używanej przerzutki Deore LX/XT na przykład: 
1) Przerzutka tylna Shimano Deore LX RD-M571 Gdańsk Przymorze Małe • OLX.pl

2) Przerzutka tylna Shimano Deore XT RD-M750 SGS 9 rz. Warszawa Targówek • OLX.pl  (+nowe kółeczka do niej)

3) Przerzutka tylna Shimano Deore XT RD-M750 Myszków • OLX.pl

4) SHIMANO DEORE przerzutka tylna RD-M592-SGS 9 rz Poznań Grunwald • OLX.pl

Czy lepszym wyborem byłby zakup nowej sztuki, natomiast ALIVIO, na przykład: 
1) Przerzutka tylna SHIMANO Alivio RD-T4000 - CentrumRowerowe.pl

2) Przerzutka tylna SHIMANO Alivio RD-M3100 - CentrumRowerowe.pl

PS. Moja obecna kaseta  jest 7-rzędowa, natomiast w niedalekiej przyszłości zamierzam zmienić na 9-rzędową, więc stąd szukam przerzutki 9-rzędowej. Wiem również, że przerzutki 9s są kompatybilne z kasetami 7s. 

Z góry dziękuje za propozycje i sugestie. Zapraszam do dyskusji ^^ 

Napisano

Przecież ta druga i trzecia używana, to takie zgniłki że nie wiem nad czym się zastanawiasz.

Nie wiem skąd też obawa, że nowe Alivio będzie gorsze niż takie antyki. Chyba tylko z opowieści że "kiedyś to było".

Swoją drogą, to przecież pod 9s były dużo nowsze przerzutki Deore/ SLX/ XT. To co podałeś, to naprawdę antyki.

Napisano

No właśnie nic ciekawego z "nowszych" na olx nie mogłem znaleźć, a bardzo zależy mi na zmianie, ponieważ są już problemy z "wrzuceniem" biegu 

Napisano

tak, tak zmienione. Na początku również były podejrzenia, że może to być linka, ale po zmianie nadal ten sam problem. Ta przerzutka ma przejechane jakieś ~10 tys km, więc ma prawo już się zużyć 

Napisano

10tys to nie za wiele na przerzutkę.

mój sram rival ma już z 20 najechane i jest git. 

Jeśli chcesz mieć dobrą przerzutkę to polecam coś takiego. Kupowałem już parę rzeczy od tego gościa i zawsze było git. A jest nowa. A jeśli chcesz ze sklepu to alvio będzie dobrym wyborem.

https://www.olx.pl/d/oferta/przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m592-9s-sgs-nowa-026-001-CID767-IDVqQDK.html?reason=extended_search_extended_category

Na tej deorce jeździłem z 5lat dopóki przez zaniedbanie nie zmieliłem jej w napędzie.

Napisano
1 godzinę temu, Krypto.Szosowiec napisał:

Przecież ta druga i trzecia używana, to takie zgniłki że nie wiem nad czym się zastanawiasz.

Nie wiem skąd też obawa, że nowe Alivio będzie gorsze niż takie antyki. Chyba tylko z opowieści że "kiedyś to było".

Swoją drogą, to przecież pod 9s były dużo nowsze przerzutki Deore/ SLX/ XT. To co podałeś, to naprawdę antyki.

Realnie są paskudne. Fabryczne duże luzy i dużo plastiku. Jedne działają ok, inne działają jakoś a niektóre wcale. Co dostaniesz w pakiecie  - trudno powiedzieć. Tandetne są wszystkie nowe shadow'y z grup altus/acera/alivio,  najgorszą alivio  rd-m 4000. 

Napisano

A mimo to, jest to wciąż pewniejszy zakup, niż przerzutki która wygląda jak ciągnięta za samochodem. O śrubie trzymającej kółko przerzutki już nawet nie wspominam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...