Skocz do zawartości

[kółka przerzutki Shimano] różnice/kompatybilność M8100 i M9100

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Próbuję znaleźć różnice pomiędzy kółkami do przerzutek M8100 (Y3FW98010) i M9100 (Y3FA98090), ale poza dwukrotnie wyższą ceną tych drugich i kształcie blaszek uszczelniających/separujących nie mogę dopatrzyć się niczego więcej.

Czy te od M8100 mają taką samą grubość i średnicę otworu jak dedykowane M9100 i będą kompatybilne?

Akurat kółka przerzutki MTB nie są w mojej opinii elementem potrzebującym cudownej jakości łożysk, które na sucho będą kręciły się dłużej, niż zamierza grać WOŚP. ;) Nie widzę więc sensu płacenia 2x więcej za napis XTR...NA PUDEŁKU. :teehee:

Pytanie bonusowe - macie jakieś sprawdzone, aluminiowe kółka do przerzutki M9100? Niekoniecznie od AB czy Garbaruka, bo tam płaci się głównie za markę. ;)

Napisano

Ta, śrubki wyfrezowane w połowie dla oszczędności 0,5g na dwóch sztukach. ;) Łożysko ceramiczne... 😂🤦‍♂️

Czyli w wymiarach, luzie bocznym i innych takich różnic nie ma i śmiało mogę wrzucić kółka M8100 do przerzutki XTR? 

Napisano

Kółka z 8100   pasują do 9100. W 9100  masz inne talerzyki i dłuższą ośkę ale średnice  są takie same i finalnie wszystko jest kompatybilne. Górne 8100 dół 9100

IMG_20231212_103236[1].jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...