Skocz do zawartości

[Koła] limit wagowy.

mareckiabc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zaproponowano mi koła składane ZTR Crest MK4 na piastach DT Swiss 350 z ratchet 36T.  Producent podaje limit wagowy 86 kg. Moja waga to 80-82 kg, czasami dochodzi plecak a w nim bywało i kilka kg więc już mamy 86 kg. Obawiać się tej wagi i wybrać koła z większym limitem?

Napisano

Cześć

Ja bym Ci powiedział tak, wybrać inne. do tego jeszcze trzeba doliczyć rower. Weź np dt 361 one są mocniejsze a przy tym nie bedą dużo więcej ważyć, jeśli o to Ci chodzi.

Też się zastanawiałem a waże mniej, na tych obreczach waga wyszła 1560 na ZTR miało być 1520.

Napisano

Przez 3 lata na wyjazdach z sakwami przekraczałem limit obciążenia kół o ok 10-12 kg  . Na czwartej wyprawie tylna obręcz pękła . Czyli wnioski chyba oczywiste .

Fakt że po różnych drogach jeździłem i wertepy spore się zdarzały .

Edit - pękła na trzeciej wyprawie .

Napisano

Crest MK4 to obręcze dla zawodników wagi piórkowej. Maksymalnie 80kg całkowitej masy.
Ja bym poszedł w DT XR391 lub XM421. Zaproponowane wyżej XR361 trochę za wąskie jak na współczesne standardy i trendy.

Napisano

Jeżeli jeździsz na wąskich oponach i nie planujesz zakładania szerszych na ten zestaw kół, to śmiało możesz myśleć o XR361. Są lżejsze, ale przede wszystkim - asymetryczne, co ma poprawiać wytrzymałość kół.

Napisano

Racja nigdy nic nie wiadomo choć max jakie bym ewentualnie mógl założyc to 2.25 -2.3 co na obręczy 22.5 też nie jest przeszkodą ale chyba lepiej brać standard 25 mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...