Skocz do zawartości

[oś QR, bębenek] Jak zdjąć oś QR, żeby móc zdjąć bębenek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, muszę zdjąć bębenek (zacięły się zapadki). Niestety, nie potrafię zdjąć osi QR -- sam zacisk QR zdjąłem bez problemu, natomiast w osi nie widzę żadnego wycięcia/ profilu na jakikolwiek rodzaj klucza, wszystko jest gładkie. Załączam zdjęcia.

Piasta nieznana, oś nieznana, bębenek nieznany. Koło (czy z piastą, nie wiem) to podobno "HJC DP-18"

Kubikes-24s-oś i bębenek-20230906_110559.jpeg

Kubikes-24s-oś i bębenek-20230906_110627.jpeg

Kubikes-24s-oś i bębenek-20230906_110658.jpeg

Napisano

Pierwsze dwa zdjęcia powyżej to jedna strona (ta, na której jest bębenek), trzecie zdjęcie to druga strona.

Na drugiej stronie taka sama sytuacja -- żadnego punktu zaczepienia dla klucza, wszystko gładkie.

Napisano

I to jest słuszna koncepcja! Faktycznie, wystarczyło mocniej chwycić palcami i mocniej pociągnąć, po obydwu stronach. Załączam zdjęcia tego, co zostało.

Tylko jak ściągnąć bębenek? Nadal żadnego punktu zaczepienia dla jakiegokolwiek klucza.

Teoretycznie mógłbym zdjąć uszczelki łożysk, rozebrać środek i patrzeć, co tam. Tego jednak wolałem uniknąć -- chciałem tylko przeczyścić zapadki.

Doszukałem się też, że producentem jest YU-HUB (ew. UHUB): https://www.yuhub.com.tw/en/products/

Sama piasta wygląda podobnie do ich RC-R31: https://www.yuhub.com.tw/en/products/?method=detail&aid=31

W poprzedniej wersji katalogu mają nawet bębenki jako części zamienne, choć nie jestem pewien, czy to dotyczy akurat tego modelu: https://www.yuhub.com.tw/upload/Image/catalogue/YUHUB-2017cato.pdf

Kubikes-24s-oś i bębenek bez ozdób-20230906_195940 Large.jpeg

Kubikes-24s-oś i bębenek bez ozdób-20230906_211142 Large.jpeg

Napisano

Dzięki za sugestię. Niestety -- w środku jest zupełnie gładko. Imbus 5mm się nie mieści, imbus 4mm wpada swobodnie i obraca się zupełnie luźno. Po obydwu stronach tak samo.

Napisano

Przecież ta piasta jest na łożyskach maszynowych i oś piasty jest wciśnięta w te łożyska. Puknij z jednej strony w oś młotkiem gumowym lub metalowym przez drewnianą listewkę i powinno to ruszyć z miejsca. Spróbuj jeszcze chwycić mocno za bębenek i szarpnąć go do siebie.

Napisano

Oś wybiłem młotkiem gumowym. Bębenek sądzę, że jest wkręcony w piastę (widać gwint), a żeby go wykręcić, potrzebowałbym klucz, którego nie mam. Hex/ imbus 10mm kręci się luźno (dużo mu nie brakuje; może 12mm? z drugiej strony -- to nie jest hex, to ma chyba 12 żłobień). Jaki klucz muszę kupić?

Kubikes-24s-bębenek od środka-20230908_082443 Large.jpeg

Napisano

Dzięki. Faktycznie, 11mm, ale musiałem kupić stalową rurę 100cm, jako przedłużenie ramienia (miedziana 50cm podziurawiła się jak plastelina) -- nie spodziewałem się, że to będzie wymagało takiej siły.

Natomiast, co zrobić, żeby dostać się do zapadek?

Kubikes-24s-bębenek-20230910_075037 Large.jpeg

Kubikes-24s-bębenek-20230910_075146 Large.jpeg

Kubikes-24s-bębenek-20230910_075103 Large.jpeg

Kubikes-24s-bębenek-20230910_075126 Large.jpeg

Napisano

Po zdjęciu gumowego pierścienia przeciwpyłowego ukazały się nacięcia. Znalazłem płaskie szczypce, które po rozwarciu do nich pasują i:

• kiedy kręcę w prawo, do obraca się łożysko z pierścieniem z nacięciami, ale również gwint którym bębenek jest wkręcony w piastę (gdy trzymam w ręce karbowaną kształtkę na kasetę),
  • w lewo kręcić się nie da.

??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...