Skocz do zawartości

[Koła] Budżetowy upgrade w okolicach 1000 zł.

keltu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chodzi mi ostatnio po głowie upgrade kół w Whistlerze 3.8, fabrycznie siedzą tam piasty Tourney na obręczach Rodi Viper 21. Nie mam jak zważyć ale raczej ciężkie kloce. 😁

Dostałem taką ofertę (1100 zł, waga ok 1740g):

• Obręcze Mavic XC 421 29" 32h
    • Piasta przednia DT Swiss 370 Centerlock 32h czarna jbend 100x5
    • Piasta tylna DT Swiss 370 Centerlock 32h zielona SP 135x5 shimano mtb
  • Szprychy Sapim Sprint czarne
  • Nyple DT Swiss alu srebrne prolock

Ewentualnie mogę zmienić obręcze na DTSwiss 533d cena bez zmian, co myślicie warto?

Napisano

Na takie komponenty nie ma sensu. Obręcze 533d bardzo ciężkie i wąskie, te mavic wąskie 21wewnętrznej. z tanich budżetowych dartmoor tomcat lub drożej lepiej newmen Evolution X.A.25 29 lub dt xr391.
Piasty dt 370 są spoko.
A na pytanie czy warto musisz sobie odpowiedzieć sam.

Możesz też kupić piasty novatec 791 792 z ali za ok 290zł, obręcze newmen z niemiec za 500 lub tomcaty za 250  na lokalnym rynku , zanieść do lokalnego kołodzieja żeby dobrał szprychy np sapim race i poskładał.

Jeśli geometria Ci odpowiada i lubisz ten rower to ja bym zrobił tak. Kupił tylne koło, na fajnej obręczy i dobrej piaście, poszukał używanej reby na sztywną oś i wtedy dokupił przednie koło.

Napisano

To warto przeważyć Twoje koła, ściągniesz oponę, wagę tarczy i kasety znajdziesz w necie to Tobie mniej więcej wyjdzie. Niemniej jednak jeśli chodzi o wagę zestawu 1700-1800gram to zdecydowanie warto (niekonieczne tego zestawu). Obstawiam, ze waga Twojego zestawu to 2200-2400gram. Jak do tego dorzucisz jeszcze jakieś lżejsze zwijane opony to zmiana będzie bardzo odczuwalna bo zyskasz pewnie 500-800gram. Kiedyś jak zmieniałem koła  w mtb zyskałem niecały 1kg i zrobił się totalnie inny rower. Stare koła zostaw bo jakbyś chciał zmieniać rower to sprzedasz go ze starymi kołami, nowe przełożysz do nowego albo sprzedasz. Jeśli chodzi o piast to 370 są spoko, obręcze mavica jak na dzisiejsze standardy wąskie, ale kiedyś jeździło się tylko na takich albo węższych i tez było spoko. Wiadomo zmieniły się nieco konstrukcje opon i trendy więc warto poszukać czegoś lekko szerszego.

Napisano

Nowe koła w tym standardzie będą bezużyteczne do nowego roweru.

Jeśli te oferowane 370tki mają już system ratchet ln to poproś o wycenę na obręczach dartmoor tomcat (29mm wewnętrznie, lekkie i mocne).

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 25.08.2023 o 13:40, Dokumosa napisał:

Nowe koła w tym standardzie będą bezużyteczne do nowego roweru.

Jeśli te oferowane 370tki mają już system ratchet ln to poproś o wycenę na obręczach dartmoor tomcat (29mm wewnętrznie, lekkie i mocne).

To jest odpowiedź jaką dostałem

Cytat

W tej ofercie piasty nie mają ratchet ln (możemy zrobić upgrade piasty pod ratchet LN 18T)

niestety nie oferujemy felg Dartmoor,

Nasze szersze felgi:

Alex rims md23 ( logo ex23 )

Alex rims md25 ( logo ex25 )

Alex rims md30 (logo ex30 )

Cenowo z tymi Alexami bez zmian jak za Mavica.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...