jarek74 Napisano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Witam. Mam pytanie dotyczące dokręcania konusów. Czy zostawić delikatny luz czy dokręcić na mocniej. Po wymianie koła bardzo ciężko się jezdzi czuć , że koło hamuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Koło ma się kręcić swobodnie jednocześnie nie powinno być nadmiernego luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Na starym kole lżej się jezdziło. Wczoraj zrobiłem 50km a czułem się jak bym zrobił z 80km i po górki jak łańcuch miałem na kasecie na największej koronce a z przodu na małej to ciężej szło niż na starym kole. Czyli spróbować delikatnie odkręcić konus bo z tego co czytałem to tego od strony kasety nie powinno się ruszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 (edytowane) Ogólnie to ciężko powiedzieć łatwiej pokazać, bo regulację konusów robi się na "czuja". Dla mnie złotą zasadą jest lekko kręcące się koła "w ręku" z delikatnym (i tu jest problem jak to opisać - nie ma latać ale ma się lekko gibać) luzem który znika po założeniu koła na rower. Edytowane 14 Sierpnia 2023 przez RabbitHood Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Ja zakładam, że po ściśnięciu w ramie koło nie ma luzu, a jednocześnie po zakręceniu ręką ustawi się wentylem do dołu. Jeśli wentyl zatrzymuje się w górnej części okręgu to jest za mocno lub piasta kiepskiej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Po zakręceniu w ramie nie ma luzu. Teraz pytanie po zakręceniu ręką -jak mocno zakręcić ręką? Bo rozpędziłem dość mocno koło korbą i wentyl stanął u góry. Koło jest z piastą maszynową XMX 700c nie jakieś z górnej półki . Oryginał był AlexRims na kulkach ale trochę się skrzywiło i gość w serwisie powiedział , że nie ma sensu robić bo wszystkie nyple i szprychy do wymiany i obręcz niby już starta. Więc zaoferował mi to XMX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Jak koło jest nowe to najprawdopodobniej jest za mocno skręcone.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Nowe wczoraj drugi raz na nim jechałem. Czyli jak wentyl nie zatrzymuje się na dole to próbować jeszcze odkręcić konus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Musisz mieć odpowiednie klucze płaskie aby je potem dobrze skontrować, ja bym z tym pojechał do kogoś kto ci wymienił koło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Klucze mam bo kupiłem specjalnie. Tylko ,że ten wentyl robi co chce. Raz zatrzyma się na dole , raz u góry a innym razem w połowie. Nic jutro planuje jazdę zobaczę na trasie czy coś się zmieniło.A reguluję tak :odkręcam nakrętkę kluczem 17 , pózniej delikatnie odkręcam konus .I trzymając go kluczem 15 dokręcam mocno nakrętkę kluczem17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Tym wentylem się nie przejmuj bo są różne obręcze i opony nie do końca wyważone, ważne aby po skręceniu/skontrowaniu koło się lekko kręciło. Można chwycić ośkę w ręce i zakręcić kołem jeżeli czuć pod palcami pracę poszczególnych kulek łożyska to jest za mocno skręcone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi