Skocz do zawartości

[napęd] wymiana na 1x11

dww3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zamierzam wymienić napęd w gravelu na 1x11 (https://mrozbike.pl/rower-focus-atlas-68-roz-m-p-4308.html) i mam pytanie czy to będzie kompatybilne. Chcę zakupić
- Przerzutka SHIMANO GRX RD-RX812
- kaseta SHIMANO SLX CS-M7000 46t
- zębatka GARBARUK Shimano GRX RX600-1/810-1 110 BCD Oval 42t offset 4,5mm
Według specyfikacji Przerzutka obsługuje kasety do 42t ale plotki mowią że z 46 sobie poradzi bez problemu. Czy wielkość zębatki z przodu ma znaczenie na kulture pracy lancucha czy mogę bez zastanowienia wybrać 40,42 czy 44?
Napisano

Żeby obsłużyć 11-46 trzeba wkręcić śrubę B. Opasanie na małych koronkach się zmniejszy co może uposledzic jakość zmiany biegów.  

Napisano

To nie plotki, rzeczywiście GRX812 obsługuje bez problemu kasetę 11-46, w końcu jest spokrewniona z XT M8000, nic nie jest upośledzone i działa perfekcyjnie.

Z tym offsetem przedniej zębatki to bym się zastanowił gdyż z tyłu masz rozstaw widelca 148mm. Ja bym poszedł w zębatkę z offsetem ujemnym lub bez offsetu tak aby uzyskać linię łańcucha blisko 50 do 52mm. Dla przykładu korba GRX 810 z jedną zębatką ma linię łańcucha 49,7mm a twoja korba ma 47mm.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Także zastanawiam się nad tarczą Garbaruka przy kasecie Sunrace 11-42. Mam zamiar zmienić Shimano 40T na Garbaruk 38T. Tylko że w jej przypadku offset jest jeszcze większy, co mnie martwi. To rzeczywiśćie taki problem?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mój wybór był jednak na styk. Przy coraz mniejszej liczbie zębów zmienia się punkt w którym łańcuch zazębia się na tarczy korby, w szczególności przesuwa się w dół względem kasety. Teraz jest dla mnie zrozumiałe dlaczego dla coraz mniejszych tarcz offset jest coraz większy. I takie 5 mm nie jest wcale przesadzone pod względem konstrukcyjnym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...