Skocz do zawartości

[przerzutka przod + tyl] Batavus 1999 szosa)

alla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mój chłopak od roku jeździ na takim rowerze:

https://buycycle.com/pl-pl/bike/challenge-3

ma ciężko w podjazdach a samo funkcjonowanie hamulców, ale przede wszystkim właśnie przerzutek nie jest najlepsze. Czy żeby doświadczenie z podróżowania rekreacyjnego na płaskim lub trochę stromym terenie (beton) było lepsze musi zmienić rower czy można taki stary rower nieco usprawnić ? 

Np klasa, dwie wyższą (nowsza) napęd czy to są ceny jednak bardzo duże bo trzeba wymienić wiele elementów i nie jest to opłacane zupełnie .

prosze o rady :)

• Mod Team
Napisano

Upgrade bez zmiany połowy komponentów jest w zasadzie niemożliwy. Ja zacząłbym jednak od porządnego serwisu całego roweru, odpowiedniego nasmarowania, ustawienia itd. Często serwis załatwia problemy z nadmiernymi oporami, które są np. w źle skontrowanych piastach.

Napisano
16 godzin temu, alla napisał:

Czy żeby doświadczenie z podróżowania rekreacyjnego na płaskim lub trochę stromym terenie (beton) było lepsze musi zmienić rower czy można taki stary rower nieco usprawnić ? 

Ja to widzę tak:

Takie klamkomanetki na prostą kierownicę można kupić za około 100 zł (lub wykorzystać jakieś używane z dawnej ery, gdy w mtb i trekkingach stosowano hamulce cantilever). Można też zastosować oddzielne manetki i klamki np. takie:

Klamka dźwignia hamulca bębnowego Sturmey SA LEWA - BLS81L - 13513088072 - Allegro.pl

Klamka dźwignia hamulca bębnowego Sturmey SA PRAWA - BLS81 R - 13513132228 - Allegro.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...