majkel69 Napisano 23 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Witam wszystkich. Mam pytanie. Kupiłem młodemu używany rower Kross Hexagon Junior Replica, 24 cale. Problem polega na tym, że jest straszny luz w kierownicy. Chciałem zapytać, gdzie mogę szukać zestawów naprawczych, bo nie wiem jakie powinienem zastosować wianki, jakie dystanse, a nie mogę nic gdzie znaleźć nic konkretnie do tego modelu. Widziałem na allegro dużo zestawów do łożyskowania kierownicy, ale nie chciałbym kupić czegoś co nie będzie pasować. Dodam, że górny i dolny wianek był rozsypany, i nie wiem nawet jaka średnica powinna być. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Takie coś wystarczy wymienić jeżeli bieżnie w sterach są względne - Cytat wianki Edytowane 24 Lipca 2023 przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel69 Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 I to będą odpowiednie dla tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Jeżeli nie masz 100 km do najbliższego sklepu rowerowego to weź na wzór i kupisz za te same pieniądze. Tam masz stery na 1 i 1/8 cala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Dokładnie tak jak @Maciek.B napisał . W byle jakim sklepie rowerowym te wianki kupisz . Jakbyś zrobił zdjęcia bieżni to oceniłoby się czy tylko wianki wystarczy czy całe stery zajechane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel69 Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Ok. Jak będę w domu to podeślę zdjęcia. Ale czy jeśli jest wyraźny luz, to wystarczy kupić same wianki, czy lepiej zrobić to konkretnie razem z miskami do łożysk i dystansami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytkum Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Próbowałeś po prostu skasować luz? Może wystarczy tylko dociągnąć stery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel69 Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Dokrecalem, ale luz był, rozebrałem kierownice i tak jak pisałem na dole praktycznie nie było wianka, a górny był pęknięty. Edytowane 24 Lipca 2023 przez majkel69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Jeśli dolny wianek jest zmielony, to niestety obstawiałbym, że bieżnie dolne też nie są w dobrym stanie. W końcu działały jak żarna młyńskie i mieliły stalowe części wianka. Górne może jeszcze są akceptowalne, choć mogą mieć ślady zużycia. Ja bym się jednak zastanowił, nad wymianą kompletnych sterów. Edytowane 24 Lipca 2023 przez Garlock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 I dla tego potrzebne zdjęcia. Jeżeli na dole na bieżniach są wżery lub deformacje to wybicie starych misek i montaż nowych sterów. W nowych będziesz miał wszystko to co potrzeba - full komplet. Temat do ogarnięcia samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel69 Napisano 24 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Właśnie dzwoniłem do sklepu, mam wybić miske i przyjechać z nią do sklepu, wtedy dadza takie same jak mam, łożyska, i będzie zrobione. Dzięki wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi