Skocz do zawartości

[Kierownica] Kross Junior Hexagon regulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Mam pytanie. Kupiłem młodemu używany rower Kross Hexagon Junior Replica, 24 cale. Problem polega na tym, że jest straszny luz w kierownicy. Chciałem zapytać, gdzie mogę szukać zestawów naprawczych, bo nie wiem jakie powinienem zastosować wianki, jakie dystanse, a nie mogę nic gdzie znaleźć nic konkretnie do tego modelu. Widziałem na allegro dużo zestawów do łożyskowania kierownicy, ale nie chciałbym kupić czegoś co nie będzie pasować. Dodam, że górny i dolny wianek był rozsypany, i nie wiem nawet jaka średnica powinna być. 

Z góry dziękuję za pomoc. 

Napisano

Jeżeli nie masz 100 km do najbliższego sklepu rowerowego to weź na wzór i kupisz za te same pieniądze.

Tam masz stery na 1 i 1/8 cala.

Napisano

Dokładnie tak jak @Maciek.B napisał . W byle jakim sklepie rowerowym te wianki kupisz . Jakbyś zrobił zdjęcia bieżni to oceniłoby się czy tylko wianki wystarczy czy całe stery zajechane.

Napisano

Ok. Jak będę w domu to podeślę zdjęcia. Ale czy jeśli jest wyraźny luz, to wystarczy kupić same wianki, czy lepiej zrobić to konkretnie razem z miskami do łożysk i dystansami? 

Napisano

Dokrecalem, ale luz był, rozebrałem kierownice i tak jak pisałem na dole praktycznie nie było wianka, a górny był pęknięty. 

Napisano

Jeśli dolny wianek jest zmielony, to niestety obstawiałbym, że bieżnie dolne też nie są w dobrym stanie. W końcu działały jak żarna młyńskie i mieliły stalowe części wianka.

Górne może jeszcze są akceptowalne, choć mogą mieć ślady zużycia. Ja bym się jednak zastanowił, nad wymianą kompletnych sterów.

Napisano

I dla tego potrzebne zdjęcia. Jeżeli na dole na bieżniach są wżery lub deformacje to wybicie starych misek i montaż nowych sterów. W nowych będziesz miał wszystko to co potrzeba - full  komplet. Temat do ogarnięcia samemu.

Napisano

Właśnie dzwoniłem do sklepu, mam wybić miske i przyjechać z nią do sklepu, wtedy dadza takie same jak mam, łożyska, i będzie zrobione. 

Dzięki wszystkim za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...