Skocz do zawartości

[pokrywa sterów] Niska kapa sterów zintegrowanych

KSikorski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wraz z ramą dostałem komplet sterów zintegrowanych 1 1/8" FSA.
W zestawie jest wysoka, stożkowa kapa. Dla mnie tak z 15mm za wysoka.
Na ten moment znalazłem w śmieciach kapę od sterów VP, która niby pasuje, ale ma za dużą średnicę zewnętrzą i wystaje po za obrys rury sterowej, co wygląda słabo.

Szukam zatem informacji czy gdzieś da się kupić kapę sterów zintegrowanych 1 1/8", najlepiej FSA, o średnicy zewnętrznej 45mm, nie wyższą niż 10mm.

Ktoś pomoże?

Napisano

Kiedyś do żony roweru miałem ten sam problem z FSA.  Na szczęście jest wersja niska FSA ( sama pokrywa) a kupiłem w któryś sklepie -chyba centrumrowerowe (dawno to było).

Tak na szybkiego znalazłem pokrywa FSA

Napisano

A jesteś pewny, że ta 15 mm nie ma wsadzonej od spodu zwykłej pokrywy?

U mnie tak było w FSA, że ten wysoki stożek był tylko dodatkiem, a na dole była normalna, niska pokrywa.

Napisano

To pupka. Bo tą kapę mam do integry co wchodzi w ramę 3 mm.  Czyli pokrywa siadła by na rurze sterowej uniemożliwiając obrót. Narąbali producenci tyle standardów ,że trzeba teraz potwornie uważać .

Napisano

Standardy na ten moment są 3: 1 i 1/8, 1 i 1/2, 1 i 1/2 na całej długości.

Pierwszy standard występuje tylko w najtańszych rowerach, a trzeci w tych najdroższych i też niezbyt często.

Standardy samych sterów masz dwa: zintegrowane i pół zintegrowane.

Rzeczywiście masa...

Napisano
14 godzin temu, ChuChu napisał:

Standardy na ten moment są 3: 1 i 1/8, 1 i 1/2, 1 i 1/2 na całej długości.

Pierwszy standard występuje tylko w najtańszych rowerach, a trzeci w tych najdroższych i też niezbyt często.

Standardy samych sterów masz dwa: zintegrowane i pół zintegrowane.

Rzeczywiście masa...

Mały offtop .  To co podałeś to dopiero wstęp.  W samych sterach IS (integra) masz tyle wariantów np IS41, IS42 , IS47 , IS49 ,IS52 i mixy pomiędzy nimi . Mało tego masz stery rzadsze full ukryte w ramie  i chowane na 3 mm z łożyskiem ze schodkiem.  Do tych dwóch co podałeś zintegrowane IS , półzintegrowane ZS dodaj jeszcze wypuszczane ES.  Pomiędzy nimi są wariacje np  góra ZS dół ES o wymiarach nie spominając. Nie napiszę o najnowszym standardzie gdzie w górnych sterach masz przelot na okablowanie i monstrualne łożyska 52 lub 56

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...