Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Rok temu zakupiłem gravela (esker 2.0 na sorze) i jest to mój pierwszy rower z barankiem. 
Spodobało się, ale czuję pewien niedosyt. Mianowicie nie czuję tej przyjemności z jazdy w terenie, wolę tu rower z amortyzacją. Pozostałem więc na gravelu jako opcji na szosę + drogi pożarowe i raczej nie pójdę w stronę typowego gravelowania, bo nie wyprawiam się z sakwami. Dla mnie najdłuższe wycieczki to max 5h. Z drugiej strony często zdarza się, że zjadę na leśną ścieżkę, albo trafię na kiepską drogę i nie wiem, jak tutaj sprawiałyby się opony wąskie typu 28 czy 32. Stąd wciąż biorę pod uwagę gravela, ale jakby jako opcję rezerwową. 

Postanowiłem zmienić rower i celuję w endurance.  
Wstępnie miał być Rose Pro SL, ale obecnie potrzeba czekać zbyt długo. 

Mam 181cm wzrostu i przekrok 86. Waga pod 90 kg, potrzebuję maszyny, na której pojeżdżę i popracuję nad zbiciem lekkiej nadwagi. 
Wybrałem póki co: 
Cannondale Synapse 2 Hydraulic R56 - 8400zł - absolutny sufit cenowy, tiagra + ham. hydrauliczne, ale cena mnie odstrasza - warto tyle płacić ze względu na markę? 
Orbea Avant H40 D - 5600zł R55 - tiagra + mechaniczne tektro - chyba słabo na moją obecną wagę (w zeszłym roku miałem 5kg mniej i wydawały się ok w eskerze)
Superior X-Road Comp R???- 6300zł - tiagra + ham. hydrauliczne 
Kellys ARC 50 R-M - 105 + tektro spyre, opony 25C, uważam, że zbyt wąskie dla mnie, ale jak to w rzeczywistości wygląda względem np. rozmiaru 32 z SUPERIORA? Bardziej chodzi mi o uniwersalność pod kątem kiepskiego asfaltu niż tarcia i szybkości ;) 

Alternatywnie biorę pod uwagę gravele: 
Kross Esker 5.0 na GRX rama L - 6000zł
Romet Boreas 2 GRX rama L - 6000zł 

Być może są inne, ciekawe opcje? Giant Contend? Ale nie widzę dostępnego. Treki również niedostępne i również drogie. 
Z góry dziękuję za porady, to byłaby moja pierwsza szosa, nie mam doświadczenia w tej materii. W MTB łatwiej mi się poruszać, tutaj niestety nowy teren. 

Napisano

Gestalt 2,5 (mam 2 i używam jako roweru na szosy);

Cannondale Topstone 2,

Bianchi Via Nirone 7.

Moim zdaniem taki szosogravel ma tę przewagę, że można dla komfortu wsadzić ciut szerszą oponę niż do typowej szosy.

Za wadę gravela do takiego zastosowania można uznać grupę GRX zbędną na szosę ale podnoszącą cenę.

Patrzyłbym za "już gravelem ale jeszcze na grupie szosowej" . Chyba ten Gestalt tu pasuje ..

Napisano
10 godzin temu, GreenArrow napisał:

Superior X-Road Comp R???- 6300zł - tiagra + ham. hydrauliczne 

Kup sobie tego sprzęta. Bardzo uniwersalny a chyba właśnie tego ci potrzeba

Napisano (edytowane)

Mam zagwozdkę z Superiorem odnośnie rozmiaru. 
Na stronie producenta wygląda, że powinienem iść w "M", ale jestem pomiędzy. 

Przymierzenie się jest oczywiście niemożliwe. Podoba sytuacja z Gestaltem, który też przypadł mi do gustu. Poszukam go w sieci faktycznie. 

Cannondale i Orbea mają dożywotnią gwarancję na ramę, ale jeden mega drogi, a mechaniczne hamulce odstraszają. 

Edytowane przez GreenArrow
dopisanie informacji
Napisano

Czasami warto zajrzeć do małego sklepu, może akurat coś stoi w kącie, np. z zeszłego roku modelowego?

Ja tak w pandemii trafiłem swojego Gestalta, a rok później - Cortinę. Kurzyła się w sklepie przynajmniej 2 sezony...

Ale objechałem sąsiednie powiaty....

Warto byłoby się przymierzyć. Możesz polować też na Nicasio 2, to podobny rower do Gestalta tylko na stalowej ramie. Mowa o przymiarce.

Ja też jestem na granicy rozmiarów i Gestalta mam 54 a Cortinę - 56 (ale mostek skróciłem). Geometria jest inna w tych rowerach ale rozmiarówka identyczna.

Zawsze jak pojeżdżę dluzej na jednym, to na drugim mi niewygodnie 😎 Gestalta wsadzam na trenażer, więc zimą głównie na nim i przesiadka na Cortinę jest trochę bolesna dla pleców. Teraz jeździłem turystycznie na Cortininie a po przesiadce Gestalt jakiś mały się wydawał 😉