Skocz do zawartości

[Łańcuch] kmc czy shimano?

szuwar_1978

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Doradźcie... jutro wpadnie nowa kaseta xt m8000 11s 11-40 do tego zamówiłem łańcuch kmc x11EL ale zastanawiam się czy nie zamienić na coś z shimano..

Teraz miałem kasetę deorę m5100 i kmc x11 i nie do końca jestem zadowolony dlatego zmieniam. Łańcuch głośny. Napęd 2x11... korba deore 26/36 na razie zostaje. Przerzutka i manetka m8000. Przerzutka z krótkim wózkiem. Zostać przy tym łańcuchu kmc czy iść w shimano?

Do tej pory śmigałem  na sramie 9rz.

Napisano

Jakościowo podobnie, zarówno jedna jak i druga marka ma swoich zwolenników i przeciwników. Ponoć przy KMC jest mniej podróbek. 

Napisano

Zastanawiam się nad shimano hg701 podobno ciszej napęd chodzi. Łańcuch bym kupił w dużym stacjonarnym sklepie rowerowym... myślę że podróbek nie mają...

Napisano

Kto co lubi ;) Mimo, że jestem fanem produktów Shimano to realnie patrząc Shimano nie ma trwałych konstrukcji łańcuchów 😕 A jeśli już to najlepiej wypadają Ultegry CN-HG701. Na Shimano napęd będzie ciszej chodził. Od HG701 lepiej wypada KMC X11TT, ale weź to u nas gdzieś kup :D

• 5 tygodni później...
Napisano

Takie zapytanie z innej beczki . Łańcuch Shimano XTR  CN-M9100 wiem jaki jest i ile może.  Czy ktoś konfrontował to z łańcuchami KMC. ?  Nie śmigałem nigdy na KMC ale może ktoś ma porównanie. Chodzi o żywotność  i powtarzalność parametrów , bo w Shimano ostatnio kiepsko z tym.

Napisano

W grawelu mam KMC DLC 11s. Rotuje łańcuchami (najpierw trzema, potem dwoma, które już maja po 8tys. km przebiegu). Po 20tys. km, napęd ciagle działa jak żyleta. W mtb mam tez KMC DLC, ale 12s. Przejechane tylko 500km, ale w dużo trudniejszych warunkach. Na forum odradzano KMC12s, ale już po tym jak kupiłem :D. Jak na razie wszystko działa naprawdę dobrze. 

Napisano

Na trwałość łańcucha wpływa tak wiele czynników, że sugerowanie się subiektywnymi odczuciami użytkowników jest bez sensu.

Na przykład:

1. Użytkowanie w napędzie 1x12 MTB w trudnych warunkach (błoto, pył, piach przez gościa który średnio wyciąga 250 w. 
2. Szosa -napęd 3x, asfalt, jazdy w ładną pogodę ze średnia mocą 100 w. 

Napisano

@Kettlerdoskonale mam tego świadomość. Mnie tylko do szewskiej pasji doprowadza to ,że po 1500 km przy rotacji trzech łańcuchów  na 10 już się nie da jechać bo skacze . W porównaniu do sramulca XX1 gdzie łańcuch wydaje się nie do zajechania to xtr wypada blado. I dla tego szukam panaceum w postaci innych łańcuchów ale kompatybilnych z 12 rzędowymi kasetami. Coś na wzór starego legendarnego łańcucha Rolhoffa. Od razu utnę wszelkie spekulacje - łańcuchy Srama 12 nie są kompatybilne z Shimano 12. Zostają więc tylko KMC , YBNy, Wippermany.

@JWO jak na 12 stuknie 3000 i będzie dalej żyleta to dawaj cynka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...