Skocz do zawartości

[do 3500] Rower MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuję zakup nowego roweru MTB, mam 189cm wzrostu i przekrok około 89cm, więc celuje raczej w rozmiar L

Zastanawiam się nad trzema rowerami:

The ROSE COUNT SOLO 1 | Your Perfect Bike at the Best Price (rosebikes.pl)

Orbea Onna 29 20 | Rower górski | Rowery MTB | Deore | Air | Hydraulic (greenbike.pl)

Grand Canyon 5 | CANYON PL

Rose z dostawą wychodzi prawie 500 zł taniej od reszty, a osprzęt wydaje mi się, że wszystkie mają zbliżony. Prosiłbym o pomoc w wyborze :)

Napisano

Nie tak wszystko jedno. Jak MTB w góry to dziesięciorzędowa kaseta w Orbea z zakresem 11-46 będzie słaba, a canyon ma 12s z zakresem 10-51 - oba korba 30t. Jednak części do 12 tarcz (łańcuchy, kasety droższe.  Zaś rose ma korbę 32t i kasetę 11-51. Warto się zastanowić jakie są priorytetem. 

Druga sprawa to widelce tu można dyskutować - RS czy Suntour - mimo wszystko bym brał RS. Ale choć dla mnie wygrywa ROSE, to jeszcze poanalizuj rozmiary - lepiej być w środku rozmiaru niż się zastanawiać - większy czy mniejszy.

Napisano

Według tabel Canyona i ROSE rozmiary L są na ten sam wzrost (183-192), więc moje 189 będzie akurat. 

Dzięki za pomoc, zamawiam ROSE :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

O super to czekam na małą recenzję. Wiem że masz 189cm a ja planuje dla syna który ma 184 i perspektywę pójścia jeszcze w górę a nie chciałbym żeby się  zniechęcił do zbyt dużej ramy. Dzięki wielkie za odpowiedź i czekam na wrażenia z jazdy. 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Cześć, pedałów brak, jest info w specyfikacji, że rower bez pedałów, chociaż mogliby dać jakieś podstawowe platformy 

Napisano

No jak człowiek rzadko kupuje nowy rower to nawet nie wie że w tych czasach już nie dorzucają takich podstawowych części😁Dali za to jakiś worko-plecak z logiem i naklejkę (może jakaś ochrona ramy?). Z ustawieniem amortyzatora pod siebie dużo miałeś zabawy-czy tylko dopompowales powietrze. Trochę musiałem też przekręcić kierownicę bo miała dziwny kąt. Tak poza tym fajny sprzęt tylko młody na siodełko narzeka że twarde. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...